Hoppas Hingis fortsätter

Maria Strandlund-Tomsvik: De som tvivlade har slutat med det

SPORTBLADET

Både damtouren och Martina Hingis behåller sin heder, i och med Hingis förlust mot Kim Clijsters i kvartsfinalen i Australiska Mästerskapen.

Vinner turneringen gör antagligen Roger Federer och en av belgiskorna.

Martina Hingis tog sig fram till kvartsfinal i Australiska mästerskapen och förlorade med 6-4 i avgörande set mot Belgiskan Kim Clijsters. Clijsters som på måndag blir världsetta igen, och petar ner Lindsay Davenport från tronen.

Alla som eventuellt tvivlade på Hingis comeback har nog slutat med det.

Nästa fundering bland många blev: har inte damtouren utvecklats mer under de tre åren som Hingis varit borta? Ska hon verkligen kunna pressa eliten efter den långa frånvaron?

Jag vet att damtouren har utvecklats enormt de senaste fem åren. Det som fascinerar mig är, hur har Martina Hingis blivit en bättre spelare under de åren, jämfört med hur bra hon var när hon dominerade under slutet av 90 talet.

Det finns kanske ett svar i, att få distans till det man håller på med, och att mogna.

Hon är fortfarande bara 25 år.

Genialisk speluppfattning

Det var en fröjd att se hur hon återigen neutraliserade sina motståndare på ett sätt som bara hon kan. Hennes speluppfattning är genialisk.

Uppenbarligen har hon förbättrat sin fysik också, annars hade hon aldrig hängt med i det tempo som spelas idag. Enligt Clijsters spelar hon med mycket bättre tryck i tillslagen nu än då.

Hon var unik när hon slog igenom som 15 åring, och hon är lika unik nu.

Hingis har fortfarande inte bestämt hur resten av hennes comeback ska se ut, men hon såg riktigt nöjd ut på presskonferensen efter matchen, och lovade utan ord att det blir en fortsättning även efter turneringen i Tokyo som spelas nästa vecka.

Hoppas verkligen det.

I natt avgjordes damernas semifinaler. Den ena mellan den nerviga liraren Amelie Mauresmo och kraftpaketet Kim Clijsters, och den andra mellan teknikern Justine Henin-Hardenne och hårdslående Maria Sharapova. Mitt tips innan turneringen var att en belgiska skulle vinna turneringen, så även om jag just nu inte vet hur det har gått i semifinalerna, så står jag fast vid det. Clijsters eller Henin-Hardenne alltså. Finalen spelas 03.30 lördag morgon.

På herrsidan har storfavoriten Roger Federer gått vidare till semifinal, utan att imponera spelmässigt. Det ska tas som ett rejält varningstecken av hans konkurrenter. Han kommer att vinna över Nicolas Kiefer från Tyskland, som nått sin första semifinal i Grand Slam sammanhang.

David Nalbandian och den härliga överraskningen Marcos Baghdatis gör upp i den andra semifinalen. När Agassi, Nadal och Safin inte kom till spel i Melbourne, så kändes herrklassen aningen profillös, men det har Cyprioten Baghdatis rättat till.

Rankad 54 i världen har han charmat topp tio spelarna, Roddick och Ljubicic av banan.

Marcos får det däremot tufft mot tungviktaren från Argentina, Nalbandian.

Mitt tips är att det blir suveräne Roger Federer som tar sin sjunde Grand Slam titel på söndag morgon.

Svenskarnas insatser i Melbourne då: Väl godkänt för Sofia Arvidsson, som nådde tredje omgången för första gången i en Grand Slam turnering och besegrade topp 20 spelaren Dinara Safina på vägen.

Samma betyg får Thomas Johansson för sin åttondelsfinal. Jag tror att han hade gått ännu längre om hans förberedelser inte hämmats av infektioner och axel ont.

Jonas Björkman försvann mot en tysk kvalare i första omgången, och åkte oväntat ut redan i kvartsfinal i dubbel. Han kan bättre.

En eloge till dom envisa svenska killarna, Björn Rehnqvist och Jakob Adaktusson, för att dom lyckades kvala in i turneringen, helt och hållet utanför rampljuset.

Ja just det, det är lätt hänt att redan nu börja längta efter WTA turneringen, Nordea Nordic Light Open, som spelas på Stockholms Stadion i augusti.

Maria Strandlund-Tomsvik ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM