CYPERHJÄLTEN

Men 20-åringens karriär hotas av cypriotiska militären

Foto: AP
Gladast av dem alla 20-årige cyprioten Marcos Baghdatis har sensationellt tagit sig till final i Australian Open – med hjälp av ett fanatiskt stöd från den grekiska publiken i Melbourne.
SPORTBLADET

Okände Marcos Baghdatis, 20, har slagit tennisvärlden med häpnad. I går blev han klar för final i Australian Open.

Men en sak ser ut att kunna stoppa cypriotens framfart – värnplikten.

– Vi vädjar till militären att han ska få uppskov, säger hans far Christos.

På vägen mot finalen har den oseedade Baghdatis slagit ut storstjärnor som Andy Roddick och Ivan Ljubicic och därmed blivit det stora samtalsämnet i Melbourne.

I gårdagens semifinal mot argentinaren David Nalbandian lyckades han ännu en gång med det som alla trodde var omöjligt och matchen blev en rysare över fem set. Baghdatis låg under med 0–2 men vände och stod till slut som segrare efter tre och en halv timme.

– Jag måste vakna och kolla om jag drömmer. Jag kan inte tro att det är sant. Det är helt otroligt, sade en tagen Baghdati som föll ner på knä och skrek ut sin glädje efter matchen.

26 månaders värnplikt

Men medan tennislivet leker för honom ser det mer bekymmersamt ut utanför planen. Enligt cypriotisk lagstiftning måste alla män över 18 år göra lumpen i 26 månader. En lag som i princip ingen slipper undan.

– Vi vädjar till militären att han ska få uppskov?eller åtminstone inte behöva göra den förrän han fyllt 35. Men de vägrar, säger hans far Christos Baghdatis till Cyprus Mail.

– Hans inkallelse skjuts ständigt upp av försvarsministeriet och det i sig är ett orosmoment för vår son.

26 månader utan tennis skulle förmodligen förstöra karriären för Bagh­datis.

Första cypriot i Grand Slam

Hemma på Cypern firade man igår sin nya nationalhjälte med jubel på gatorna och fyrverkerier. Landet är ett blåbär i tennissammanhang och Baghdatis är den första spelare någonsin att spela en Grand Slam-turnering och ta sig in på topp 100-rankingen.

Även i Australien har publiken tagit honom till sitt hjärta och en stor grekisk hejaklack har följt honom från läktaren.

– De kan ju inte tennis. De tror att det är som fotboll, så när jag pratade med dem berättade jag om reglerna och att de måste lugna ner sig och inte svära och hålla på. Det är bra för dem, bra för tennisen, bra för mig, säger Baghdatis.

Lita på att fansen kommer att finnas på plats under söndagens final.

Därför har Baghdatis lyckats ta sig till final

Cypriotiska framgångar i idrottshistorien

Sportbladet bad sportjournalisten Sotiris Charalambous lista Cyperns största idrottshändelser genom tiderna. Lättare sagt än gjort: ”Man får gå tillbaka till det antika Grekland för att hitta några sådana”, säger han. Sportbladet har ändå hittat några ljusglimtar:

Janna Roosch Haraldsson

ARTIKELN HANDLAR OM