Federer pallade trycket – nu blir det en Grand Slam

SPORTBLADET

Roger Federer har nu vunnit tre Grand Slam-titlar i rad. Allt annat än seger i Melbourne för schweizaren hade varit en överraskning.

Nu har han chansen att ta en ­äk­ta Grand Slam.

Det var den pressen som hade kunnat sänka honom.

Under två veckor har Roger Federer stått pall för det enorma favorittryck som fanns på honom under Australiska Mästerskapen. Jag vet inte när en spelare var så favorittippad senast. Särskilt när Agassi, Nadal och Safin inte kunde vara med på grund av skador.

Det blev en drömfinal för arrangörerna. Den charmige uppstickaren Marcos Baghdatis mot den suveräne världsettan Federer. Cyprioten hade dock inte tillräckligt med bensin kvar i tanken för att orka stå emot schweizaren.

Federer har agerat spänt och inte direkt storspelat under turneringen, han hamnade dessutom i underläge i finalen. Det tror jag beror på att det var så oerhört viktigt för honom att lyckas vinna den första Grand Slam-tävlingen av fyra, för att ha chansen att ta en äkta Grand Slam.

Det är bara två spelare som har vunnit alla fyra under samma år, Don Budge 1938 och Rod Laver 1962 och 1969. Det säger mycket om hur pass svårt det är.

Känslorna rann över och visades i tårar hos Federer, ­efter att han tagit emot bucklan av legenden Rod Laver

Att han skulle vinna i Melbourne var väntat, hans största utmaning kommer i Franska Mästerskapen, den enda Grand Slam-turnering han inte vunnit tidigare. Han har fler tuffare utmanare på gruset, med Rafael Nadal från Spanien som största hinder.

Jag tror att Federer kommer att vinna en äkta Grand Slam, är det i år det ska ske?

Hon berövades på ruset

The last woman standing?

Fransyskan Amelie Mauresmo lyckades vinna sin ­efterlängtade Grand Slam titel, men hade nog velat ­vinna den på ett annat sätt.

I semifinalen gick hon vidare på Clijsters vrickade fot.

I finalen mot Justine Henin-Hardenne var belgiskan sjuk, hon hade ont i magen, och kastade in handduken tidigt i andra set efter att ha förlorat det första. I mina ögon, utan att veta exakt hur hon mådde, hade jag velat se Henin-Hardenne fullfölja finalen. Att bryta vid 1–6, ­­

0–2 i en Grand Slam–final känns riktigt platt. Kan man stå upp och prata så kan man väl fullfölja fyra game till, i en Grand Slam–final för sjutton.

Då hade Amelie fått känna den äkta glädjen över att ha slagit in matchbollen för titeln. Nu berövades hon på det ruset.

Ett av dom stora glädjeämnena i Australiska Mästerskapen har varit Martina Hingis storartade comeback. Efter nio titlar i dubbel och fem i singel tog hon sin 15 Grand Slam-titel tillsammans med Leander Paes i mixedklassen.

Den här veckan spelar hon inomhusturneringen i Tokyo. Efter det är det ingen som vet när Martina Hingis tävlar igen, hoppas verkligen hon är tillbaka för att stanna.

Ja, just det, Peter Wikström gick till semifinal i Australiska Mästerskapen i rullstolstennis. Det är han det förste svensk som lyckas med. Stort!

Maria Strandlund-Tomsvik ([email protected])