Mångmiljonär... eller utblottad

Lasse Anrell: Här ligger en björn begraven

Foto: nicklas hammarström
Fattigbluff? Utförsäljningen av racketar och pokaler är enligt Lasse Anrell svårtolkad. Borgs före detta affärspartner Lars Modin tror Borg gör det för att alla ska tro att han är pank.
SPORTBLADET

Det finns några frågor som måste få ett svar när man hör nyheten att Björn Borg helt plötsligt säljer av sina tillgångar genom akut auktion.

Är Borg utfattig?

Är verkligen alla miljonerna slut?

Det är inga enkla frågor, trots att det verkar så uppenbart när man läser dokumentet från auktionsfirman Bonhams i London.

Det är lite konstigt skrivet. Det är som om Björn blottar sin strupe mot gamarna lite för enkelt:

– Björn Borg has instructed Bonhams to sell all of his Wimbledon-winning trophies and two racquets from his 1976 and 1980 final matches. No other tennis player has sold a Wimbledon-winning trophy at auction before.

Inte hela sanningen

Firman citerar sen Borg:

–I do need to have some long-term financial security for those close to me, säger han på sajten och tillägger att det är jobbigt att sälja sakerna.

Särskilt eftersom det tog så mycket kraft, mentalt och fysiskt, att vinna.

Jag vet egentligen inte hur man ska tolka det här. Björn Borgs affärer har alltid varit en snårig värld av uppgångar, nedgångar, fall, konkurser, återuppståndelse och så en hel del bittra fordringsägare och något mindre bittra advokater som har tjänat stora pengar på att rensa upp i geggan.

Den som läst böckerna kring Lars Skarkes och Borgs affärer vet vad jag menar. Det som började med vänskap slutade ofta med fiendskap när pengarna – eller snarare skulderna – skulle fördelas.

Ingen rätsida

Jag vet inte vad som hänt nu. Jag är inte ekonom, men så mycket förstår jag att det inte är hela sanningen som skrivs på Bonhams hemsida.

Och jag får egentligen ingen rätsida på hur en man som är två briljanta varumärken kan vara utblottad.

Björn Borg – människan och tennisspelaren – är en man som kan tjäna hur mycket pengar han vill på att uppvisningsspela eller göra framträdanden på sitt kändisskap.

Borg har ju blivit hyfsat verbal på gamla dar och hans storhet som tennislegend skulle kunna omsättas i miljoner varje månad av en duktig bokare – om Borg ville.

Björn Borg – klädesmärket – är ett firmamärke som står för kvalitet och klass och finns överallt i världen. Den svenska delen ökade förra året omsättningen med 51 procent till 183 miljoner kronor. Rimligtvis måste en del av den summan tillfalla mannen bakom namnet.

Dragit in massor

Björn Borg, människan, borde äga hundratals miljoner kronor.

Sannolikt gör han det också.

I annat fall har Borg haft universums sämsta rådgivare genom åren.

Om det är så att Björn Borg är utblottad så är det naturligtvis en tragedi.

Han har dragit in kopiösa mängder av pengar men han gjorde det under en tid när det var ovanligt med stora inkomster hos idrottsmän. Han omgavs snabbt av människor som ville hjälpa honom investera och placera.

En del av dem var uppenbart skurkar.

En del var uppenbart klåpare.

Är Borg utblottad har han haft lika bedrövliga och skandalösa rådgivare och roffare som Mike Tyson; alla hans mångmiljoninkomster är borta och han har istället mångmiljonskulder.

2006 händer sällan sånt här. I alla fall i Sverige. De idrottsmän som tjänar stora pengar nu har skickliga rådgivare och det finns en hel yrkeskår av seriösa ekonomer och advokater som sköter affärerna.

Ständiga rykten

Men hur det är med Borg har alltid varit svårt att få veta.

Han pratar sällan. Sannolikt har han inte mycket att säga om sina affärer. Kanske finns det flera anledningar till det...

Sanningen är ju också att det förekommer ständiga rykten kring Borg fortfarande. Inte bara om dålig ekonomi utan också om god ekonomi. Det förekommer till och med rykten om att Borg har stora affärsplaner och funderar på att köpa områden i miljonärsområden som Dubai.

Jag vet inte vad sanningen i allt det här är.

Allt kan vara en dimridå för att lura fordringsägare på pengar och, som antyds på Bonhams sajt, så kommer någon att köpa prylarna och skänka dem till ett museum, kanske Wimbledons eget.

Låter det som ett troligt scenario? Kanske.

Varför? Borg är lika tjurig i affärer som på tennisbanan. Han vill inte betala något extra till gamla affärspartner han inte gillar.

Troligt? Kanske. Jag anar hursomhelst att det ligger, om inte en hund, så åtminstone en björn begraven här.

Om uttrycket tillåts.