Så vill han ändra tenniscirkusen

ATP-basen vill ha supertävlingar: ”Mer pengar till färre spelare”

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
ATP- chefen Etienne de Villiers vill införa gruppspel i början av turneringarna för att arrangörerna ska vara garanterade fler matcher med de största stjärnorna.
SPORTBLADET

Gruppspel, ett skrotat Masters Series, fem supertävlingar av Grand Slam-typ, färre tävlingar och mer prispengar.

Gamle Disneydirektören Etienne de Villiers har tagit över ATP-cirkusen och Sportbladet kan avslöja hans planer.

- Han har ett fantastiskt förtroende från spelarna, säger Jonas Björkman.

I går vann dubbelparet Jonas Björkman och Max Mirnyi den största turneringen efter Grand Slam: Key Biscaynes Masters-tävling.

- Den bästa turneringen vi gjort tillsammans, säger en lycklig Björkman.

Men i framtiden kan han få svårt att kombinera singel- och dubbelspel.

Sportbladet kan i dag avslöja att den nye ATP-chefen De Villiers nämligen vill införa gruppspel i början av turneringarna för att arrangörerna ska vara garanterade fler matcher med de största stjärnorna.

Nej, nej ,nej

- I dagens konkurrens är det bara Roger Federer som är ett säkert kort till de sista speldagarna. Men min spontana reaktion till gruppspel är nej, nej, nej. Det blir ju bland annat svårare att spela både singel och dubbel, säger Björkman till Sportbladet.

Men han är beredd att lyssna mer på de nya planerna.

- Etienne har ett fantastiskt förtroende från spelarna. Så här positivt har det inte känts på tio år inom tennisen.

Gruppspel, som skulle gälla i International Series (44 av 62 ATP-tävlingar) innebär färre antal spelare.

- Vi kommer i så fall gå ner från 32- till 24-lottning. Det gynnar ju inte de sämre spelarna. Det blir färre spelare som tjänar mer pengar, säger Båstads turneringsdirektör Thomas Wallén.

I Key Biscayne har spelarna informerats om de nya planerna i veckan.

För några dagar sedan läckte det ut att De Villiers vill skrota Masters Series och i stället skapa fem supertävlingar tillsammans med damtouren WTA. Key Biscayne och Indian Wells ska redan vara klara, inomhustävlingarna i Madrid och/eller Paris ligger bra till och dessutom snackas det om en ny turnering i Kina.

Sportbladet kan i dag avslöja de andra nyheterna i De Villiers vision.

Tvångsmetoder

Han vill öka prissummorna på touren. De fem supertävlingarna ska ha betydligt högre summor än dagens Masters-tävlingar (Key Biscayne höjer från 27 till 38 miljoner kronor). För de mindre tävlingarna tänker han ta till tvångsmetoder: ATP-poängen ska följa prispengarna ännu noggrannare. Ju högre prispengar desto mer rankningspoäng vid seger.

- Nu behöver inte arrangörerna höja prispengarna utan lägger dem i stället på startpengar, säger Björkman.

Det ska också bli färre tävlingar på touren. Sex till åtta tävlingar ska plockas bort och man kommer att skära bland de minsta turneringarna, de som knappt går runt.

Båstad är bland de minsta turneringarna sett till prispengar, men å andra sidan den populäraste i International series enligt spelarna.

- Vi har pratat länge och väl med De Villiers och fått försäkringar om att vi inte är i farozonen, säger Wallén, och fortsätter:

- De här planerna är inte aktuella förrän 2008 och man ska veta att det är en vision som ska förankras i verkligheten, hos spelare och tävlingar.

...och i framtiden

Tennisen i dag...

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM