Agassi vidare efter maratonmatch

Vann femsetare efter stora besvär

SPORTBLADET

Tenniskarriären fortsätter minst en match till för Andre Agassi.

I andra omgången av US Open blev det till slut seger med setsiffrorna: 6–4, 6–4, 3–6, 5–7, 7–5, mot Marcos Baghdatis, Cypern.

Foto: AP

Självklart skulle det krävas fem långa set. Och naturligtvis skulle det till slut bli Andre Agassi som fick kliva av tennisbanan som segrare. För det som är tänkt att bli hans avskedsföreställning efter 20 års tennis har blivit mer dramatiskt och välregisserat än någon kunnat föreställa sig.

Och hittills har allt gått enligt planerna i New York – även om det var ytterst nära att de sprack.

Tappade ledningen

För efter segern i första omgången mot Andrei Pavel, Rumänien, så var Agassis karriär nära att få sitt slut strax före midnatt på torsdagskvällen i New York. Det var då han tappade sin 2–0-ledning i set när Marcos Baghdatis gick från att vara statist inne på Arthur Ashe Stadium till den världsspelare han vuxit ut till under 2006.

– Jag ledde med 2–0 när han plötsligt höjde sitt spel, konstaterade Agassi efter matchen.

Cyprioten stred inte bara mot Agassi utan också de 23000 på läktarna och i slutet, en kamp mot sig själv och den kramp i benen han drabbades av.

För om det var någon som borde ha vikt ned sig efter fyra set och mer än tre timmars spel var det 36-årige Agassi, amerikanen med en sargad rygg som gjort att han fick ta en kortisonspruta inför matchen, inte hans 15 år yngre motståndare som bland annat vände 0–2-underläge i semifinalen av Australian Open tidigare i år.

Föll ihop

Men vid ställningen 4–4 så föll Baghdatis ihop med så svår kramp att han haltande fick ta sig runt på banan. Vid nästa sidbyte fick han behandling och kunde rädda en matchboll vid ställningen 5–4 till Agassi.

– Jag såg att inte mådde bra, man vill aldrig se någon få läkarvård på banan, det känns olustigt, sade Agassi.

Ett par game senare var det dock över när en backhand från cyprioten seglade förbi baslinjen. Men om det fanns besvikelse hos honom så var den inte speciellt stor. Tillsammans med Agassi hade han genomfört en historisk tennismatch och för honom kommer tenniskarriären att fortsätta många år till.

– Jag är okej, det var en tuff match, han spelar bra tennis för att vara 36, han är en legend, sade Baghdatis om sin baneman efter matchen.

Agassis fortsatta karriär kan samtidigt räknas i dagar, även om nu torsdagens match var på förhand betydligt svårare än vad mötet i tredje omgången tros bli. Benjamin Becker från Tyskland har visserligen ett namn som förpliktigar men 25-åringen som kvalat in till US Open gör nu bara sitt andra år på tennistouren och är rankad 112:a i världen.

Att få ställas inför ett möte amerikanen inne på centrecourten blir ett mandomsprov för honom.

Skulle Agassi även vinna i tredje omgången så väntar troligtvis därefter Andy Roddick, amerikanen som sågs som Agassis efterträdare när han slog igenom.

TT