Jonas Björkman utslagen ur US Open

Föll i tre raka set mot Vincent Spadea

SPORTBLADET

Hur illa är det ställt med svensk tennis just nu?

Frågan har fått ett svar under US Open.

För första gången sedan 1990 finns inte en enda svensk kvar i herrsingeln när tredje omgången inleds.

När Jonas Björkman på fredagskvällen försvann mot hemmaspelaren Vincent Spadea i tre raka set, 4–6, 6–7 (4–7) 2–6 så försvann också den sista svensken i singel.

För blott andra gången någonsin sedan 1975 finns ingen svensk med i tredje omgången av US Open. Senast det skedde inom herrtennisen var 1990 då Maria Strandlund i stället tog sig vidare till tredje omgången i damklassen.

Om bristen på bredd inom svensk tennis blivit påtaglig när bara fyra svenska spelare gick in i turneringen så har bristen på framtidsnamn blivit ännu mer tydlig under tävlingen. Och som ett ödets ironi var det nu 34-årige Björkman som blev den sista svensken att åka ut.

I blåsten och kylan och med stelhet i kroppen efter ryggskadan så blev till och med Spadea, rankad 84:a i världen för svår.

– Jag tyckte att jag kämpade bra men hade inte spänsten. Det var extremt tight och stelt i låren och jag fick spela lite på chans, sade han.

Åtta dubbelfel

Möjligheterna fick han också när Spadea, en annan veteran på touren, bjöd på breakbollar på rad i sina egna servegame. Men när Björkman bara lyckades förvalta tre av 14 stycken och dessutom gjorde åtta egna dubbelfel samtidigt som han bara fick in 54 procent av sin förstaservar räckte det inte till seger och ett möte mot världsettan Roger Federer.

Om hans förlust fanns det egentligen inte så mycket mer att säga om. Desto mer finns att säga när det gäller svensk tennis framtid.

För Björkmans karriär har inte många år kvar, Thomas Johansson som åkte ut i första omgången är 30 år. Kvar finns då Robin Söderling (förlust i andra omgången) Sofia Arvidsson (likaså) samt Joachim Johansson, borta från US Open på grund av skada och Andreas Vinciguerra som försöker göra comeback efter just skada. Det är ett bevis för att årets upplaga av US Open inte är en engångsföreteelse för svensk tennis utan snarare en försmak av vad som kommer att vara verklighet allt oftare i framtiden.

– När det gick som bäst för svensk tennis, då investerades inte pengarna på rätt sätt, vi hade tyvärr inte rätt folk då, säger Jonas Björkman.

Han ser framförallt att tennisförbundet måste komma ut och fånga upp talanger och kunna konkurrera bättre med andra idrotter.

– Hockey och fotboll kommer alltid vara de stora idrotterna, men vi måste se till att talanger inte väljer friidrott eller golf eller andra idrotter än tennis som det sker nu.

Svår bortamatch

- Sedan måste man intala de spelare som nu finns att det räcker inte med att vara etta i Sverige. För 10-15 år sedan så var man då automatiskt bäst i Europa. Så är det inte längre.

För Björkman själv väntar nu tillsammans övriga Davis Cup-laget en mycket svår bortamatch mot Brasilien i slutet av september. Förlust där och Sverige ramlar ur den så kallade elitdivisionen för blott andra gången någonsin.

Det i så fall skulle vara ännu ett tydligt tecken för hur svensk tennis mår just nu.

TT