Mannen, myten mästaren

Håret är borta, drömmen är kvar – en sista Grand Slamseger

Foto: AP
SPORTBLADET

LOS ANGELES

När Andre Agassi först slog igenom avfärdade Ivan Lendl honom med orden:

– En frisyr och en forehand.

20 år senare är Agassis vilda man för länge sedan borta och kroppen på väg att säga ifrån.

Men än är det inte över.

Maratonsegern över Wimbledonfinalisten Marcos Baghdatis i US Open går morse visar att den 36-årige legendaren inte tänker ge sig utan strid.

– Det här betyder allt för mig, sa Agassi när han efter tre timmar och 48 minuter besegrat en krampdrabbad Baghdatis.

Den 21-årige cyprioten lär få fler chanser. För Agassi är slut. US Open är hans sista turnering. Den sätter punkt för en berg- och dalbanekarriär som inleddes i Stratton Mountain i Vermont sommaren 1986.

Då stoppade John McEnroe 16-årings framfart. Men dåtidens stjärna insåg att tonåringens forehand med pisksnärt för alltid skulle komma att förändra tennisen.

– Ingen har någonsin slagit bollen lika hårt mot mig, sa McEnroe.

I avklippta jeansshorts slog sig Agassi två år senare fram till semifinal i Franska mästerskapen innan den blivande mästaren Mats Wilander blev för svår.

Pappa, olympiern

Det rådde aldrig någon tvekan om att Agassi skulle bli tennisstjärna. Från det han var två hade han ett racket i handen. Den store supportern var pappa Mike, en armenier och före detta olympisk boxare som invandrat från Iran till USA.

– Han satte hela familjen i bilen i Chicago och körde västerut för att hitta ett ställe där han kunde spela tennis tolv månader om året, berättar Agassi i Inside Tennis.

Familjen slog sig ner i Las Vegas.

Det finns otaliga berättelser om hur hårt Mike drev sin son. Agassi har själv berättat om dagen då han stolt kom hem med en glastrofe efter att knappt ha förlorat en final.

Hans pappa krossade trofen mot golvet och skrek:

– En andraplats är inget resultat.

När bristen på kvalificerat motstånd blev för stort sattes Agassi, då 13, i Nick Bollettieris tennisakademi i Florida.

Men han gjorde revolt.

– Jag kunde dricka Jack Daniels i ett svep. Hos Bollettieri var det svårare att undgå upptäckt. Men jag gillade det eftersom det var förbjudet, har han berättat.

Bollettieri har inte försökt försköna bilden:

– Min huvuduppgift när jag hade hand om Andre i sex och ett halvt år var att se till att han inte hamnade i fängelse.

Långhårig stjärna

Lägret lärde dock Agassi att försvara sig mot fysiskt större och starkare killar som Jim Courier och David Wheaton.

Tre år senare ansågs tonåringen med den intensiva blicken redo för touren.

Hans ankomst slog ner som en bomb. Den långhårige stjärnan hade bleka slingor, örhängen, nagellack och påminde mer om en rockstjärna än en idrottsman.

I svarta, tajta tennisshorts av fejkat jeanstyg eller rosa cykelbyxor skakade han tennisetablissemanget i sina grundvalar.

Och han pratade i rubriker.

– Sex påverkar inte tennisen. Det som påverkar är när man är ute hela natten och jagar det, sa han.

På de bästa krogarna i Paris beställde han hamburgare.

– Jag lever efter två regler. Nummer ett – det kan aldrig bli för långt till Taco Bell. Nummer två – man kan aldrig slå någon för stort i Davis Cup.

Wimbledon ville han inte ens spela eftersom turneringen arrangerades i ett konstigt land som hette England där de hade klädregler och arrangerade tävlingen på gräs.

Sågade Wimbledon

– Ju längre man spelar på det underlaget, desto sämre blir man, löd hans analys.

Han varvade spektakulära segrar med till synes oförklarliga förluster.

Utanför banan skapade han ännu större rubriker – till sponsorföretagens glädje. När han blev ihop med Barbara Streisand tömde Nike sparkontot och gav honom 900 miljoner kronor för tio år.

1992 bärgade Agassi sin första Grand Slamtitel, Wimbledon. På vägen besegrade han några av den tidens bästa serve- och volleyspecialister; John McEnroe, Boris Becker och Goran Ivanisevic.

Tillbaka i tennistoppen

Den tyngsta perioden kom under äktenskapet med Hollywoodstjärnan Brooke Shields. Samtidigt som hans ranking föll till 141 i världen dukade kärleken under.

– När jag kom hem från jobbet ville jag berätta vad som hänt på inspelningen. För honom var det bara störande ljud, berättade hon.

1999, mindre än två år efter det stjärnspäckade bröllopet, gick parterna skilda vägar. Då var han tillbaka i tennistoppen, efter att ha tagit hem den enda Grand Slamtitel han saknat – Franska mästerskapen.

Det optimala i den fantastiska sagan om Andre Agassi vore förstås att tvåbarnspappan fick sätta punkt med en ny Grand Slamseger på hemmaplan.

Tog spruta i ryggen

Men för det krävs ytterligare fem segrar, en av dem med största sannolikhet mot tennisens gigant, Roger Federer.

Dessutom måste kroppen hålla.

Och det är långt ifrån säkert.

Redan inför Baghdatisrysaren – som slutade med att Agassis hustru Steffi Graf grät glädjetårar på läktaren – tvingades amerikanen ta en kortisonspruta i ryggen.

– Det var inget jag ville göra. Men jag var tvungen, säger han.

Agassi vill sätta punkt där han levt sitt liv.

På tennisbanan.

15 minnesvärda stunder med Andre Agassi

Magnus Sundholm