Utslagen – men Agassi vann US Open 2006

Foto: AFP
Andre Agassi.
SPORTBLADET

NEW YORK

Fjolårets drabbning mot James Blake skulle ju vara det stora Agassi-minnet i livet.

Men jisses.

New Yorks störste älskling lyckades toppa till och med den upplevelsen i förra veckans magiska möte med Marcos Bagdathis.

Visst, Agassi åkte ur redan i tredje omgången – lustigt nog mot en ny Becker från Tyskland – och fick därmed avsluta sin karriär lite tidigare än det var tänkt.

Ändå är han den store vinnaren i årets US Open, vem som än står med bucklan på Arthur Ashe-stadion på söndag.

Den 35-årige Las Vegas-sonen vann en åskådarkärlek som överträffar allt jag tidigare sett och spelade, trots en havererad rygg, tennis som ingen närvarande någonsin kommer att glömma.

Lika hesa som förra året

Otroligt nog kom matchen mot Bagdathis sent i torsdags kväll alltså att straffa till och med den klassiska Blake-bataljen ifjol.

Precis som förra året hade jag ynnesten att se den ihop med Rolex-Tarzan och vi konstaterade inför första set att ja, det är ju trevligt att få se Agassi igen, men som senast kan vi ju inte hoppas att det ska bli.

Knappa fyra timmar senare satt vi där i New York-natten och bara gapade, lika hesa som för ett år sedan, lika omskakade och lika löjligt glada.

Vi hade just fått se ännu bättre match, späckad med ännu mer dramatik och ännu mer osannolika bollar, i ett ännu vildare publikhav.

– Mark my words, kraxade Rolex-Tarzan på nattbussen tillbaka mot Manhattan, bättre tennismatcher än så här går det inte se.

Det sa han å andra sidan förra året också, så jag gör mig beredd på nya klassiker 2007.

Fast då är inte Agassi med. Han har ju slutat nu – som en den ende US Open-vinnaren som blivit utslagen i tredje omgången.

Efter matchen mot Scoville Jenkins tar Jonas Björkman emot pressuppbådet – undertecknad och TT-Tobias – på en träningscykel innanför omklädningsrummet.

Plötsligt kommer en kollega – till Björkman alltså – in och börjar stretcha vid cykeln intill.

Maria Sjarapova.

Tennisvärlden – trevlig och enkel

I fotbollssammanhang skulle vi till att börja med aldrig släppts i närheten av något omklädningsrum, men om vi ändå gjort det och sedan råkat ”störa” en superstjärna på det viset...det hade ju slutat i åtal.

Sjarapova sätter sig lugnt och cyklar och bryr sig fan i oss.

Så är tennisvärlden. Avslappnad och enkel och trevlig.

Enligt hyllade Daily News-krönikören Mike Lupica syntes det under invigningsceremoin förra veckan tydligt hur mycket Jimmy Connors och John McEnroe hatar varandra.

Ja, det var väl just därför de några dagar senare gick ut och slog lite tillsammans på träningsplanen intill banan där Björkman mötte Scoville.

Under dånande skrattsalvor.

Hat kan ta sig så många uttryck...

I morgon smygstartar den amerikanska fotbollsäsongen, NFL, och ESPN har just publicerat sin rankning.

Här är lagen som tippas ha störst chans att nå Super Bowl i vinter.

1. Seattle Seahawks, 2. Carolina Panthers, 3. Pittsburgh Steelers, 4. Indianapolis Colt, 5. Denver Broncos.

Förra storlaget tillhör botten

Allra sämst ska det, tråkigt nog, gå för gamla storlaget San Francisco 49ers. Även New York Jets, de stackars spottkopparna, och mina favoriter New Orleans Saints väntas tillhöra bottenlagen.

Det intressanta med Saints är att de gör comeback i beryktade Superdome under hösten.

Vill någon i Big Easy verkligen återvända till en arena så förknippad med misär och död?

Mike Lupica har förresten blivit bra rälig att läsa.

Merparten av spalterna säger inget annat än att Jante finns även i New York.

Per Bjurman