Rafael Nadal utslagen i US Open

SPORTBLADET

New York

Det blir ingen tredje raka grand slamfinal mellan schweiziske världsettan Roger Federer och tvåan Rafael Nadal.

Oseedade ryssen Michail Juzjnyj slog oväntat ut spanjoren med 3-1 i kvarten i US Open.

Foto: AFP
Tungt... Nadal grimaserar efter att förlusten mot Youzhny blivit ett faktum.

Nadal finalslog Federer på gruset i Roland Garros i juni. Månaden efter var det Federers tur att stå överst i Wimbledon och de flesta hade tippat en ny finalbatalj mellan herrtennisens två stora.

Men 54:e rankade Juzjnyj ville annat. Han tog första 6-3, men tappade andra 5-7 och låg under 3-5 och 0-40 i tredje. Juzjnyj räddade dock Nadals tre setbollar, höll sin egen serve till 5-5 och tog tiebreaket 7-5. I det fjärde var det inget snack om saken, 6-1, till ryssen som slog 49 vinnande slag mot 23 för Nadal.

- Jag tror att det var en av de bästa matcherna i min karriär. Jag kan inte tro att jag slagit Rafael i fyra set, sade Juzjnyj.

Nadal var förstås besviken efteråt men hyllade samtidigt Juzjnyj.

- Kanske spelade jag min bästa match i New York i dag. Min bästa tennis. Juzjnyj spelade otrolig tennis, sade Nadal.

Roddick nästa

I semifinalen får Juzjnyj möta 2003 års mästare Andy Roddick som slog ut mästaren från 2001, Lleyton Hewitt, i tre raka set, 6-3, 7-5, 6-4.

Federer som besegrade fransmannen Marc Gicquel i tre raka set i fjärde omgången, ställs i kvartsfinalen mot amerikanen James Blake som spelade bort tolfteseedade tjecken Tomas Berdych med 6-4, 6-3, 6-1.

Ryskan Maria Sjarapova tvingades till två tuffa tiebreak mot fransyskan Tatiana Golovin i sin kvartsfinal. 7-4, 7-0 till Sjarapova i tiebreaken.

Damsemifinalerna blir nu Sjarapova mot Amelie Mauresmo, Frankrike, samt Justin Henin-Hardenne, Belgien, mot serbiskan Jelena Jankovic.

TT-Reuters