Federer tangerade Lendls rekord

Slog ut Blake - klar för final i US Open

Foto: Reuters
Världsettan Roger Federer är klar för US Open-final.
SPORTBLADET

New York (TT-Reuters)

Han tappade ett set.

Annars var det precis som vanligt.

Roger Federer vann och är vidare till semifinal i US Open efter 7–6, 6–0, 6–7, 6–4 mot amerikanen James Blake.

Semifinalplatsen är den schweiziska världsettans tionde raka i Grand slam-sammanhang, något som bara tjecken (sedermera amerikanen) Ivan Lendl klarat av tidigare. Men det satt hårt åt, femteseedade hemmafavoriten James Blake bjöd verkligen till och två av seten fick avgöras i tiebreak. Det första gick till Federer, 9–7, efter att Blake missat tre setbollar, men det andra, i tredje set, tog Blake med 11–9.

– Det var en fantastisk match, en obegripligt hög kvalitet, vi träffade verkligen bollen hårt, sade de två senaste årens mästare efter matchen och hyllade sin motståndare.

– James hade stor del i att det blev en sådan bra match. Första set var helt suveränt från båda håll.

”Stolt över hur jag kämpade”

26-årige Blake hade publiken i den utsålda Artur Ashe-stadion bakom sig och lyckades med ett enormt stöd vinna tredje set trots underläge med 3–5 i Federers serve. Men närmare än att ta karriärens första set av världsettan kom han aldrig.

– Jag är stolt över hur jag kämpade, underläge med 2–0 i set och ett break emot mig. Jag var bara en poäng ifrån att vinna första set så jag antar att han är mänsklig, sade Blake.

I semifinalen får Federer möta sjundeseedade ryssen Nikolaj Davydenko, som kom tillbaka efter underläge med 0–2 mot tysken Tommy Haas och till slut kunde vinna med 4–6, 6–7, 6–3, 6–4, 6–4 efter drygt tre och en halv timmes spel. Federer har 7–0 i matcher mot Davydenko.

I den andra semifinalen möts 2003 års mästare Andy Roddick och ryssen Michail Juzjnyj, världstvåan Rafael Nadals baneman i US Open.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM