En DC-epok kan gå i graven

Sverige får de tufft på gruset i Brasilien

SPORTBLADET

Belo Horizonte, Brasilien

Med Mats Wilander, det tennistaktiska geniet från Växjö, inleddes den svenska dominansen i Davis Cup för 24 år sedan.

På söndag kan Wilander också vara med om när en epok går i graven i Belo Horizonte i det brasilianska inlandet.

Kvalmatchen mellan Brasilien och Sverige ska ge besked om vilket av länderna som spelar bland de 16 lagen i världsgruppen nästa år.

– För mig som kapten finns bara seger mot Brasilien. På papperet är vi favoriter, säger Mats Wilander.

Men han vet att brassarna lär få extra tändning i publikstödet på de branta läktarna kring banan i Expo Minas.

– Publiken kommer att vara högljudd och för Brasilien. Men jag hoppas att den är juste och skapar en bra stämning.

Robin Söderling inleder mot Flavio Saretta, och därefter spelar Andreas Vinciguerra mot Ricardo Mello. Brasilien kom med en liten skräll i laguttagningen när nationalidolen Gustavo ”Guga” Kuerten nominerades som dubbelspelare.

Kuerten och Andre Sa ställs mot Jonas Björkman/Simon Aspelin på lördagen.

– Kuerten ser ut att ha problem med sina höfter, men han är en stor spelare som kommer att lyfta matchen ytterligare, säger Mats Wilander.

Krokig väg tillbaka

Som kapten har han för andra året i rad ställts inför en ödesdiger kvalmatch. Matchen i Belo Horizonte blir ett vägskäl i svensk tennis. Om Sverige åker ur kan vägen tillbaka vara lång och krokig.

Det finns en åldersmässig klyfta mellan de svenska stjärnorna som Jonas Björkman, 34, och Thomas Johansson, 31, och dagens generation med Robin Söderling, 22, som främsta namn. Bakom Robin och skadeförföljde Joachim ”Pim-Pim” Johansson, 24, har svensk tennis ingen tonårsstjärna på ATP-touren. Återväxten ser klen ut just nu.

Annat var det förr.

Holmgången blev starten

Det var Mats Wilanders holmgång, fem timmar och 22 minuter lång, med John McEnroe i St Louis 1982 som blev startskottet för den svenska stormaktstiden i Davis Cup. Mellan 1983 och 1989 spelade Sverige i samtliga sju världsfinaler.

Med blågults totala sju triumfer genom åren är det bara fyra nationer, USA, Australien, Storbritannien och Frankrike, som har fler segrar i den anrika cupen genom historien.

Detta i ett världsmästerskap som i år hade 133 länder från början.

– Okej, jag drog igång den svenska DC-grejen. Men vi ska hänga med de stora ett tag till, säger kaptenen och den förre världsettan.

Så här spelas matcherna

TT