Blågul seger i DC-dubbeln

Sverige leder matchen med 21

SPORTBLADET

Brasilien chansade med nationalidolen Gustavo ”Guga” Kuerten i Davis Cup-dubbeln mot Sverige.

Den chansningen höll inte.

Jonas Björkman och Simon Aspelin slog ”Guga” och hans partner Andre Sa med 6–7, 6–3, 6–2 och 7–5.

Därmed tog Sverige ledningen med 2–1 inför måndagens avslutande singlar.

Tidigare på söndagen krossade Robin Söderling i raka set Ricardo Mello.

– I Davis Cup är alltid dubbeln nyckeln för lagsegern. Vinner man dubbeln vinner laget ofta matchen och det känns oerhört skönt att vi har 2–1 i ryggen, sade Jonas Björkman.

Björkman och Aspelin överraskade motståndarna med ett taktiskt drag.

– Vi har förlorat tre DC-matcher tillsammans och vi kände att vi måste hitta på någonting. Därför bytte jag och Simon sida på banan och det experimentet slog väl ut, sade Björkman.

Bra dubbelmatch

Det rådde rena fotbollsstämningen på läktarna i dubbelmatchens fjärde set.

Andre Sa, hemmasonen från Belo Horizonte, klarade inte trycket utan tappade sin serve. Dessförinnan hade hete Simon Aspelin haft två nätrullare i sista gamet som gav poäng.

Sverige hade marginalerna på sin sida i en bra dubbelmatch. Gustavo Kuerten, som tre gånger vunnit franska öppna i Paris och som i december 2000 nådde positionen som världsetta, är fortfarande mycket stor i Brasilien. Han nämns med samma stjärnstatus som fotbollsguden Pele bland det brasilianska folket.

Men på tennisbanan går det inte att leva på gamla meriter. Här har 30-årige ”Guga” Kuerten dalat och inför Davis Cup-dubbeln hade han inte spelat en tävlingsmatch på sju månader. I första set gick den förre mästaren på inspiration och höjde sitt spel efter publikens hyllningar.

Svenskarna kom inte åt Kuertens serve i ett första set som brassarna vann med 8–6 i tiebreak.

Men tiden kom ikapp den skadeförföljde nationalidolen. Kuerten fick det allt svårare och han tappade sin serve fyra gånger i rad i andra och tredje set. Samtidigt spelade Björkman och Aspelin allt bättre.

Segern var ett trendbrott. Sverige hade före dubbeln i Belo Horizonte bara orkat vinna en av de tio senaste dubbelmatcherna i Davis Cup.

I de avslutande singlarna spelar Flavio Saretta mot Robin Söderling och Ricardo Mello mot Andreas Vinciguerra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM