Sverige möter Vitryssland på bortaplan i Davis Cup

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Näst intill en perfekt lottning i form av Vitryssland på bortaplan. Det blev resultatet för Sveriges del när nästa års upplaga av Davis Cup-turneringen lottades på torsdagen.

Sverige ställs mot den svagaste av de åtta seedade nationerna, Vitryssland. De båda nationerna har aldrig tidigare mötts i Davis Cup-sammanhang och därför blev det lottning om hemmaplan som Vitryssland vann.

– Det kändes självklart bra. Det är väl den bästa lottningen vi kunde få även om det är tråkigt att det blev bortamatch, säger assisterande DC-kaptenen Jocke Nyström till TT.

Trots bortaplan kommer Sverige att vara storfavorit. Vitryssland har tidigare levt på spelarna Max Mirnyj och Vladimir Voltjkov och tack vare att man valt att lägga snabbt underlag till sina hemmamatcher.

Mirnyj får dra tungt lass

Voltjkovs tenniskarriär har dock störtdykt på grund av skada, han har inte spelat sedan maj i år och händer inget väldigt dramatiskt lär Jonas Björkmans dubbelpartner, Max Mirnyj, få ett väldigt tungt ok att axla.

Ett snabbt inomhusunderlag är också mycket tacksamt för svensk del då såväl Robin Söderling, Joachim Johansson och Jonas Björkman som även Thomas Johansson trivs med sådana förutsättningar.

– Björkman har ju väldigt bra koll på Mirnyj, det känns som att vi kan vinna båda singlarna och att vi är minst lika starka som dom i dubbeln, säger Nyström.

Matchen spelas 9-11 februari nästa år, troligtvis i Minsk. Skulle Sverige vinna väntar förmodligen Argentina i nästa omgång, även det en tacksam lottning. Tidigare i år blev det förlust mot just Argentina men då på bortaplan och grus. En eventuell kvartsfinal mellan lagen avgörs i Sverige och då är möjligheterna till svensk seger betydligt större tack vare att Argentina förutom David Nalbandian och Guillermo Canas, som precis kommit tillbaka från dopningsavstängning, inte har några spelare som trivs på snabba underlag.

– Om alla spelare är friska så tycker jag att vi har en stor chans att vinna. Det är ju så att ju snabbare underlag, desto bättre för oss, säger Nyström.

Lottningen i sin helhet med hemmanationen först:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM