Russkig dominans

Attacken från Öst – så har Amerika tappat i damernas världstennis

Foto: AP
Östess För första gången i turneringens historia platsar inte USA i WTA-slutspelet. Det gör däremot Maria Sjarapova och tre ryska tenniskollegor.
SPORTBLADET

Ryssland–USA 4–0.

I Madrid denna vecka står det klart att de ryska damtennisspelarna har vunnit supermaktskampen mot amerikanskorna.

– Och jag ser inte en massa unga amerikanskor som är på gång, däremot ser jag massor av ryskor som spelar junior-Grand Slams och vinner dem, säger Elena Dementieva.

Det ryska tennisundret har varit en av sportvärldens snackisar under 2000-talet.

I årets WTA-slutspel i Madrid, där världens åtta bästa tennisdamer gör upp, ser vi resultatet: fyra av de åtta kommer från Ryssland.Samtidigt har vi fått svart på vitt på USA:s totala ras: för första gången i turneringens 35-åriga historia platsar inte en enda amerikanska.

– Mycket konstigt. Och jag ser inte en massa unga amerikanskor som är på gång, däremot ser jag massor av ryskor som spelar junior-Grand Slams och vinner dem, säger världsåttan Elena Dementieva.

Världens bästa

Hon har rätt: världens bästa junior är förstås ryska och heter Anastasia Pavlyuchenkovai samtidigt som bara en amerikanska lyckades ta sig förbi tredje omgången i någon av årets junior-Grand Slams.

I augusti i år hände det för första gången sen datarankningen infördes 1975 att USA inte hade en tjej på topp-tio. Och då är det bara fyra år sedan det var amerikanskt på första-, andra- och tredjeplatsen.

Hungriga

I dag har USA bara Lindsay Davenport (19:e) på topp-35. Och hon har i sin tur sju ryskor framför sig.

Ja, ni förstår: Ryssland har vunnit supermaktskampen mot USA och amerikansk damtennis är i kris efter att så sent som 2002 dominerat totalt.

Varför? Dementieva pekar på hungern hos spelarna från Ryssland och Östeuropa.

– Alla har vi våra olika historier, men vi är allihop väldigt motiverade och våra föräldrar har verkligen varit involverade i våra tennisliv.

Landsmaninnan Nadia Petrova är inne på samma linje:

– Många börjar med två tomma händer och tennis kan ge dem möjligheterna, säger hon.

Konkurrensen mellan de ryska tjejerna har också haft stor betydelse.

– Vi är en generation som växt upp tillsammans och hela tiden tävlat mot och pushat varandra.

Franska världsettan Amelie Mauresmo menar att den amerikanska storhetstiden – med Chris Evert, Martina Navratilova, Monica Seles, Lindsay Davenport och systrarna Williams – blivit en belastning för de unga amerikanskorna.

– Det är tufft för de unga att skaffa sig tillräckligt självförtroende när förväntningarna är så stora, säger Mauresmo.

De åtta i Madrid:

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM