Överlägsen Federer vann Masters Cup

Besegrade finalmotståndaren James Blake i tre raka set

Foto: Reuters & AP
Klasskillnad Roger Federer avfärdade enkelt James Blake i finalen av Masters Cup 2006.
SPORTBLADET

Schweizaren Roger Federer har gjort det igen.

Bevisat att han är jordklotets i särklass bästa tennisspelare.

På söndagen avslutade världsettan året med att vinna Masters Cup efter 6-0, 6-3, 6-4 i finalen mot James Blake, USA.

– Det fanns inget jag kunde göra, sade en förbluffad Blake efter motståndarens uppvisning.

Federer behövde endast en timme och 37 minuter på sig för att vinna femsetsmatchen mot Stockholm Open-vinnaren, världsfyran Blake.

Masters Cup-titeln var schweizarens tredje. Senast han vann var 2004, då ATP-slutspelet ägde rum i Houston. Federer spelade även final förra året, men då förlorade han överraskande mot argentinaren David Nalbandian.

29:e raka segern

För att förstå lite bättre hur överlägsen Federer är för närvarande kan sägas att söndagens finalmatch var schweizarens 29:e raka seger. Titeln i Shanghai var hans tolfte 2006. Och i och med segern blev han den förste i tennishistorien att spela in mer än åtta miljoner dollar under ett och samma år. Hans 8 343 885 dollar 2006 motsvarar i svenska kronor cirka 60 miljoner.

Hyllad av Blake

Det tog 34 minuter för Blake att erövra sitt första game i finalen och efter matchen var amerikanen närmast förbluffad över Federers spel.

– Det fanns inget jag kunde göra. Han spelade för bra. Det finns inte adjektiv nog för att beskriva hans spel. Han är otrolig och kliver upp ännu en nivå i finaler.

Jim Jaber, TT