Svensk 2-0-ledning i Davis Cup

Tre raka för Söderling och Johansson

SPORTBLADET

Robin Söderling och Thomas Johansson förde Sverige till 2–0-ledning i Davis Cup-tennisen mot Vitryssland på fredagen.

Mötet i Minsk kunde inte ha börjat bättre.

– Sex raka set och inga servegame tappade. Både Robin och Thomas spelade jättebra, sade den nöjde DC-kaptenen Mats Wilander efter den första dagens spel i årets första DC-match.

Foto: AP
Söderling vann i tre raka set.

Vitryssland är en på papperet lätt motståndare. Verkligheten säger annat.

– Det har vunnit tio av sina elva hemmamatcher i Davis Cup, påpekade Wilander.

En anledning till att vitryssarna år så svåra att komma till tals med hemma i Minsk är underlaget i inomhushallen.

– Jag har aldrig spelat på ett så snabbt underlag. Det blev inga dueller alls. Men vi svenskar är uppväxta på extremt snabba filtmattor, så vi klara av det bra, sade Thomas Johansson i telefon till TT.

”De har valt golv med tanke på Voltjkov

– Det känns nästan som om de har valt golv med tanke på Voltjkov, sade Wilander. Han har visserligen varit skadad mycket de senaste åren och inte spelat på ATP-touren, men han är riktigt bra. Snarast bättre än Mirnyj. Och han hade setboll i andra set mot Robin.

Robin Söderling gav dock Sverige ledning i tre raka set mot Vladimir Voltjkov 6–3, 7–6 (7–3), 6–1. Svensken briljerade med en strålande serve, totalt bankade han in 25 ess. Svensken var också bäst när det gällde som mest, han räddade totalt fem breakbollar, varav flera setbollar vid underläge 4–5 i andra set.

Tre raka för Johansson

Thomas Johansson följde sedan upp med att besegra 55-rankade Max Mirnyj i tre raka set, 6–4, 6–4, 6–4. Jonas Björkmans dubbelkompis förmådde inte kvittera den svenska ledningen.

– Jag försökte hålla honom från nätet, sade Johansson. Jag servade inte så bra i första set, men returnerade bra hela matchen. Och sedan servade jag bättre. Jag är nöjd med att även mina andraservar höll honom borta från nätet.

I lördagens dubbel ställs Jonas Björkman och Simon Aspelin mot Mirnyj och Voltjkov.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM