Svensk förlust i DC-dubbeln

Mirnyj/Voltjkov vann med 3-1 i set

SPORTBLADET

Davis Cup-mötet mellan Vitryssland och Sverige lever vidare.

Jonas Björkman och Simon Aspelin missade chansen att säkra svenskt avancemang när man förlorade lördagens dubbel mot Max Mirnyj/Vladimir Voltjkov med 1–3 i set (5–7, 6–4, 5–7, 3–6).

Jonas Björkman är kanske världens bäste dubbelspelare, Simon Aspelin är rankad 18:e i världen. Men tillsammans är de inte speciellt lyckade, i alla fall inte ihop i Davis Cup-sammanhang. Lördagens match var deras sjätte ihop, facit: två segrar och fyra förluster. Då har dessutom en av de två vinsterna kommit mot Brasilien då man bland annat mötte en matchotränad Gustavo Kuerten.

Lördagens motståndarpar, Voltjkov och Mirnyj har de senaste åren tillsammans bildat Vitrysslands Davis Cup-lag och bland annat spelat 23 dubbelmatcher ihop varav man vunnit 16 stycken. Men då Voltjkov varit borta från topptennisen en längre tid sågs ändå Sverige som något av favorit i dubbeln.

Men i stället tappade man första set efter att gett upp bland annat åtta breakbollar i setet, anmärkningsvärt mycket med tanke på det snabba underlaget i Minsk. Efter att ha tagit hem andra set fortsatte svenskarna att ha problem i sina egna servegame och när till slut Mirnyj/Voltjkov bröt fram till 5–3 i fjärde kunde man serva hem setet – och tennismatchen.

Därmed lever Davis Cup-mötet ända till söndagen, men bör ändå kunna sluta med svensk seger. Robin Söderling har en klar chans mot Max Mirnyj i den första singeln, skulle han inte lyckas så är Thomas Johansson stor favorit mot Vladimir Voltjkov om Johansson bara kan hålla nerverna i styr.

Vilken nation Sverige får möta i en eventuell kvartsfinal i april är heller inte klart. På hemmaplan i Linz tog Österrike sista chansen när Julian Knowle och Jürgen Melzer besegrade argentinska paret José Acasuso/Sebastian Prieto med 3–1 i set och därmed reducerade till 1–2 i matcher.

TT