Sverige till DC-kvartsfinal

Söderling räddade matchboll mot Mirnyi

SPORTBLADET

Det var fyra år sedan sist men i påskhelgen är det dags igen.

Då spelar Sveriges Davis Cup-lag kvartsfinal på hemmaplan.

– Jag är fantastisk nöjd, killarna har verkligen jobbat hårt för att komma i den här situationen, sade Davis Cup-kaptenen Mats Wilander till TT.

För de senaste två åren har inte varit speciellt framgångsrika för Sverige – eller Wilander. Då kan i stället 2007 vara på väg att bli riktigt lyckosamt. Efter mardrömslottningar de senaste åren sågs bortamatchen mot Vitryssland som en vinstlott.

Det blev den också, men efter en hel del besvär.

Dubbelförlusten för Simon Aspelin/Jonas Björkman i lördags bjöd in Vitryssland i matchen igen och Robin Söderling var illa ute i söndagens singel mot Max Mirnyj.

Söderling låg bland annat under med 1–2 i set och hade matchboll mot sig innan han kunde vända och till slut vinna med setsiffrorna: 6–7 (8–10), 7–5, 6–7 (8–10), 7–6 (7–3) 6–3 efter fyra timmars spel.

Det gav ointagliga 3–1 i matcher och den femte matchen mellan Thomas Johansson och Vladimir Voltjkov (seger för Voltjkov) blev betydelselös.

– Det kändes som att någon gång skulle det vända och vi skulle få hemmamatch och det är otroligt roligt att vi nu får chansen till slut, sade Wilander.

För svensk tennis del var segern i Minsk oerhört viktig ur flera avseenden.

En förlust hade betytt att Sverige för tredje året i rad tvingats att spela ett ovisst kval för att hänga kvar i Davis Cup-tennisens elitdivision.

En hemmamatch betyder en stor skillnad, såväl ekonomiskt som sportsligt.

Möter Argentina

För svensk del väntar nu i påskhelgen en returmatch mot Argentina som besegrade Sverige i första omgången förra året men det kommande mötet har en väsentlig skillnad: Sverige får välja underlag.

På gruset i Argentina var svenskarna chanslösa, på hemmaplan i Göteborg där matchen kommer att avgöras kan man nu dra fördel av ett snabbt inomhusunderlag, liknande det i Minsk.

– Helst av allt skulle vi ju låna den här mattan av vitryssarna, skojade Wilander.

Men hur stora chanserna till svensk seger blir beror också på vilket lag Argentina ställer upp med.

I helgens seger mot Österrike fanns inte David Nalbandian, inte bara Argentinas utan en av tennisvärldens mest allroundkunnige spelare, med i laget på grund av en knäskada. Är han tillbaka i laget till april blir uppgiften betydligt svårare för svensk del, särskilt som Guillermo Canas dessutom kommit tillbaka.

Canas, före detta topp 10-spelare, var avstängd för dopning men har nu fått göra comeback och vann bland annat en av singelmatcherna mot Österrike. De båda är tillsammans starka kort även om Sverige lägger in ett snabbt underlag.

Skulle Sverige vinna mötet i Göteborg 6-8 april väntar vinnaren i matchen USA/Spanien i en semifinal. För svensk del sätts hoppet till USA som har hemmaplan och förmodligen kommer att låta matchen spelas på gräs. Om det blir USA i semifinalen har Sverige fördel av hemmaplan. Blir det spanskt motstånd så väntar bortamatch och då sannolikt på mardrömsunderlaget grus.