Skräll av Sofia Arvidsson

Klar för andra omgången i Australian Open efter seger mot tiondeseedad

Foto: BILDBYRÅN
Sofia Arvidsson är överraskande vidare till andra omgången i Australian Open.
SPORTBLADET

Melbourne (TT) Det svenska hoppet lever i Australian open.

Tacka en hårt kämpande Sofia Arvidsson för det.

– Jag vill inte åka hem ännu, sade hon efter sin skrällseger mot världstian Marion Bartoli.

Tjugotreåriga Sofia Arvidsson får finna sig i en lite ovan roll i årets upplaga av den australiska tennisturneringen. Efter sin seger i första omgången mot fransyskan Marion Bartoli är hon nämligen enda kvarvarande svensk i singelspelet.

– Tyvärr är det så. Men vi var ju bara två här nere och (Thomas) Johansson fick en svår lottning, säger Arvidsson till TT.

Men om Johansson fick en svår lottning hade Arvidsson det inte mycket lättare. Marion Bartoli rankas som världens tionde bästa damspelare och gick i fjol bland annat till final i Wimbledon.

”Obligatorisk” paus

Matchen mot Arvidsson blev dock snarare en uppvisning i dålig sportmannaskap än i skicklighet från Bartolis sida. Den jämngamla fransyskan släntrade runt på banan och såg närmast ut som om hon när som helst skulle kunna trilla ihop av antingen utmattning eller uppgivenhet. Lägg därtill en skadepaus, ett osedvanligt långt toalettbesök och flera andra försök att få Sofia Arvidsson ur balans.

Men svenskan lät sig inte påverkas utan fortsatte att nöta på och kunde till slut också vända 0–1-underläge till seger med 2–1 (6–7, 6–4, 6–3).

– Det gäller att vara cool. Bland tjejerna är det nästan obligatoriskt med en skadepaus mitt i matchen om de ligger under, säger Sofia Arvidsson, som härdats efter sina nio proffsår på touren.

Själv tog hon inte åt sig av psykförsöken.

– När hon gick på toa frågade jag domaren om hon inte åkt tillbaka till hotellet. Jag vet inte riktigt vad som hände där. Men hon såg jävligt trött ut, och det var inte så konstigt – hon fick springa mycket.

Publikfrieri

Ett 50-tal svenska fans hyllade Arvidsson efter triumfen och den svenska tennisstjärnan tackade för stödet:

– Det var härligt. De till och med friade till mig – så där var äktenskapsproblemen lösta, skrattar hon.

I nästa omgång ser det betydligt enklare ut för Arvidsson. Men att den polska kvalspelaren Marta Domachowska är en tacksam lottning vill svenskan inte hålla med om.

– Jag och ”Madde” har alltid haft tuffa matcher så det blir jäkligt tufft, säger hon.

– I en Grand slam är alla bra, men nu ska jag först försöka njuta av segern och sedan får jag ladda om.

Matchen Arvidsson–Domachowska spelas natten till torsdagen svensk tid.

Daniel Persson/TT