BUBBLAREN

Imitatör och charmör – Djokovic njuter på resan mot plats nummer 1

SPORTBLADET

LONDON. Titta, här är en tennisspelare som inte är rädd för att ta sig vatten över huvudet.

Så se upp, Roger Federer.

– Jag ska utmana honom om förstaplatsen, säger Novak Djokovic, 20.

Åldern ger den grånade tränaren tillåtelse att glömma, men det finns minnesbilder som aldrig bleknar.

– Jag glömmer aldrig dagen då en fyraårig pojke kom till tennislägret med en noggrant packad väska, som om det vore professionell träning. När jag frågade vem som packat sa han att han gjort det själv. När jag frågade vad han ville bli som vuxen svarade han ”bäst i världen” utan att tveka, säger Jelena Gencic, 71 år.

Legendaren som har format Monica Seles, Goran Ivanisevic och flera andra storspelare från det forna Jugoslavien pratar om sommaren 1991, då hon basade för en tennisskola i Kopaonik, en skidort i Serbien.

Tre år senare skulle de träffas på nytt, Jelena och skidinstruktörernas oförargligt kaxige son. Novak Djokovic, som han hette, hade blivit sju år. Målsättningen var dock oförändrad – och realistisk.

– Jag har inte sett en större talang sedan Seles, säger Jelena Gencic.

Bomberna föll – Djokovic tränade

Precis som Seles, som var världetta efter två år på proffstouren, har Djokovic klättrat snabbt på rankningen. Nu är han trea, efter Roger Federer och Rafael Nadal.

Det är belöningen för alla träningstimmar.

Inte ens när Nato-bomberna föll över Belgrad lämnade han tennisbanan.

– Novak var väldigt rädd, men visade det aldrig. Nu är han inte rädd för något, säger pappa Srdjan.

Senare samma år, 1999, fick Novak chansen att träna hos Niki Pilic i München. Han blev kvar på akademin i 3,5 år och lämnade den som en av världens bästa juniorer.

2003, som 16-åring, debuterade han på seniortouren. Första titeln kom 2006, i holländska Amersfoort. Det stora genombrottet fick han i fjol. Ja, 2007 tillhörde Djokovic lika mycket som Federer. I Montreal lyckades han med konststycket att slå världens då tre högst rankade spelare – Federer, Nadal och Andy Roddick. Senast en spelare svarade för en sådan bedrift var 1994, då Boris Becker gjorde rent hus i Stockholm Open. Novak gick dessutom till minst semifinal i tre av fyra Grand Slam-turneringar.

– Folk säger att jag är tillräckligt bra för att vinna en Grand Slam-turnering i år, framförallt Australian Open eller US Open. Det är smickrande, men jag försöker inte sätta så mycket press på mig. Jag är bara 20 år och kan förhoppningsvis spela proffstennis i ytterligare 10–15 år, säger Novak Djkovic.

Precis som Roger Federer är Djokovic ett med sin racket, precis som Rafael Nadal är han en fighter som ger allt i alla situationer. Men det är skillnaderna som har gjort Djokovic till tennispublikens nya favorit.

Personlighetsklyvd

Jämfört med den välkammade schweizaren och den självupptagne spanjoren framstår serben som personlighetsklyvd. Han är clownen som imiterar Andy Roddick, Federer, Nadal, idolen Pete Sampras och Maria Sjarapova både på banan och i omklädningsrummet, han är viljemänniskan som gör allt för att bli bäst, den intelligente charmören som får Sjarapova och den övriga omgivningen att smälta.

”Nole”, som han kallas, är den färgstarka superstjärna som herrtennisen har väntat på.

– Det är en väldigt positiv och glad kille. Han bjuder dessutom på sig själv. Ja, han är en spexare som vågar släppa loss, säger träningskompisen Jonas Björkman.

Inte ens Federer skulle bli förvånad om Djokovic vinner sin första Grand Slam-titel i Australian Open. I den första omgången förnedrade han tysken Benjamin Becker,

6–0, 6–2, 7–6.

Spexaren kan hinna före Nadal

Det var ytterligare ett steg på resan mot förstaplatsen.

Om Björkman ser rätt i sin kristallkula kan han vara där före Rafael Nadal.

– Det kan bli snöpligt för Nadal. Han kan bli den bäste spelaren genom tiderna som aldrig har varit nummer ett. Djokovic har ett spel som är otroligt brett. I nuläget har han bäst chans att ta över, säger han.

Serben säger inte emot – och njuter av att vara huvudperson i framgångssagan. Mycket talar för att den får ett lyckligt slut.

– Federer tänker inte frivilligt lämna ifrån sig förstaplatsen på världsrankningen, men jag är en av spelarna som verkligen ska utmana honom, säger Djokovic.

FAKTA

Nationalitet: Serb. Född: 22 maj 1987. Bor: Monte Carlo. Familj: Föräldrarna Srdjan och Dijana, bröderna Marko och Djordje. Tränare: Marian Vajda. Längd: 187 cm. Vikt: 80 kg. Världsrankning: 3. Titlar: 7. Inspelade prispengar: 30,4 miljoner kronor.