”Grymt skön seger”

Björkman chockvände och vann – nu väntar Argentina

Foto: AFP
Gammal är äldst Jonas Björkman vaknade efter en mardrömsstart mot Israels Harel Levy. Efter 0–6 i första vann veteranen tre raka set.
SPORTBLADET

Matchotränad. 35 år. Förlust i fredags med 0–3 i set. Inte mycket talade för Jonas Björkman i den avgörande DC-matchen mot Harel Levy. Men han trotsade oddsen och tog Sverige till nästa station på DC-äventyret.

– En grymt skön och go seger, säger Björkman till Sportbladet.

Ställningen var 2–2 i matcher när Björkman gick ut på banan. Nu skulle veteranen ut och visa att han fortfarande kan spela bra tennis, men Björkman fick sämsta tänkbara start i ödesmatchen – 0–6 i första set.

– Jag var långsam och hade dålig bollträff. Det kunde inte bli mycket sämre, bara bättre, säger han.

Bytte racket

Till det andra setet bytte Björkman racket och gick ner ett kilo i strängning. Han arbetade sig in i tillställningen och vann andra och tredje set med 6–4 och 6–3. I fjärde set servade Levy i ledning 5–4, men Björkman bröt och tog setet till tiebreak. Där brände Björkman en matchboll men förvaltade den andra och säkrade Sveriges avancemang.

– Det hade inte varit roligt att gå in i skiljeset efter att ha missat matchbollar. Israelerna är otroliga medgångsspelare med en tuff men underbar publik i ryggen, säger Björkman.

Söderling tillbaka

Nästa svenska stopp på DC-resan blir Argentina, en svår men inte omöjlig uppgift.

– Det är den tuffaste bortamatchen som finns, de har tio man att välja mellan på grus. Men då är Robin Söderling tillbaka från sin skada och förhoppningsvis kan han vinna sina matcher, säger Björkman.

– Sedan får Wilander trolla fram en seger till, kanske kan den gamla grusmästaren hoppa in själv.

Efter matchen reste Jonas Björkman till Sydafrika för nästa veckas turnering.

Vem står då för underhållningen på den svenska DC–festen?

– Bra fråga, den blir nog ganska tråkig, skrattar Björkman.

Tidigare på dagen hade Thomas Johansson besegrat Dudi Sela i raka set, 7–6, 6–1, 7–5.

FAKTA

...och så här spelas övriga kvartsfinaler

Ryssland–Tjeckien

Båda lagen gick vidare efter dramatiska matchserier som slutade 3–2.

4–4 i tidigare möten, en öppen tillställning.

USA–Frankrike

Båda lagen enkelt vidare till final. Högklassig tennis är att vänta i kvartsfinalen. Men regerande mästarna är skyhöga favoriter på hemmaplan. 7–7 i tidigare möten.

Tyskland–Spanien

Tysklands Kohlschreiber ledde med tre segrar sitt land till seger mot Sydkorea. Spanien tog sig vidare via minihindret Peru. 9–4 i tidigare möten.

Guide sammanställd av: Patrik Lagerkvist