Robin Söderling förlorade finalrysare

Dubbelfel förstörde segerchansen

Foto: PAUL VREEKER
SPORTBLADET

Rotterdam (TT)

Det var nära, nära att Robin Söderling blev den första svenske ATP-vinnaren på två och ett halvt år.

Men ett dubbelfel i tredje sets tiebreak i finalen mot Michael Llodra förstörde segerchansen.

Söderling gjorde i Rotterdam sin andra turnering sedan han varit borta i över ett halvår med en skadad handled och var ändå nöjd efter finalförlusten (7–6, 3–6, 6–7) mot fransmannen Michael Llodra, som vann sin andra titel för året.

– Jag är nöjd med mitt spel och hade kunnat vinna, men Llodra spelade bra och förtjänade segern, sade Söderling på presskonferensen.

Söderling vann första set efter tiebreak, men hade förtvivlat svårt att komma åt den vänsterhänte och hårdservande fransmannen i andra set. Llodra bröt två gånger om och utjämnade till 1–1. I det tredje setet tävlade Söderling och Llodra om vem som kunde serva hårdast och mest precist. Inte ett enda servegenombrott och matchen fick avgöras i tiebreak.

Ödesdigert misstag

– Jag brukar trivas bra mot spelare som går fram mycket på nät, men i mina fyra matcher på väg till finalen har jag bara mött baslinjespelare.

– Det var ovant med så få slagdueller och svårt att vara koncentrerad hela matchen.

Spelarna följdes åt även i tiebreak, men vid ställningen 3–4 gjorde Söderling dubbelfel. Vid ledning 5–4 fortsatte Llodra med prickfritt servade och vann tiebreaket med 7–4.

– Det är så små marginaler i sådana här matcher, så det var dubbelfelet som avgjorde matchen.

En svensk seger hade inneburit att han blivit den första svenske ATP–vinnaren sedan Thomas Johansson vann i Sankt Petersburg hösten 2005.

23-årige Söderling har imponerat med stabilt spel i sin comeback, något som han förklarar med bra träning.

– Visst, det har varit tufft att vara borta så länge. Men i och med att det var min vänstra handled som var skadad har jag ändå kunnat spela mycket på träningar.

Siktar mot topp 10

Söderling nådde kvartsfinal i Marseille veckan före söndagens final. Och den tvåfaldige ATP-vinnaren hoppas att den långa perioden utan svenska turneringssegrar snart är över.

– Jag är ganska nära där jag vill vara spelmässigt. Nu siktar jag på att nå topp 20 och förhoppningsvis bli rankad bland de tio bästa på lång sikt.

Söderling var inför Rotterdam rankad på 59:a i världen, men väntas ta ett rejält kliv upp bland de 40 bästa.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM