Björn Borg återvänder till Paris

SPORTBLADET

Den 8 juni avgörs herrfinalen i Franska mästerskapen.

Åtminstone en svensk finns med då – nämligen Björn Borg.

– Det lutar åt att jag ska vara prisutdelare efter finalen, avslöjar han för TT.

Foto: FOTO: PETER WIXTRÖM
Björn Borg.

Tennislegendaren gjorde förra året blott sitt andra besök i Wimbledon sedan början av 80-talet. När Franska mästerskapen avgörs 25 maj–8 juni finns Björn Borg med för första gången på lång tid. Bakom beslutet finns två förklaringar:

Årets turnering blir speciell då tennisanläggningen Roland Garros fyller 80 år, vilket arrangörerna firar med att bjuda in tidigare mästare och han med sex titlar är självskriven.

”Verkligen kul”

För personlig del gav förra årets besök i London mersmak:

– Många har trott att jag har något emot tävlingarna bara för att jag inte varit där men så är det absolut inte. Det två är mina favorittävlingar av de som jag har spelat, säger Borg.

– Jag har inte varit på Franska på många år men det var verkligen kul att vara på plats i Wimbledon förra året som åskådare och det var en härlig atmosfär. Nu kan jag känna att jag mogen att komma tillbaka.

Vid förra årets Wimbledon-final var Borg prisutdelare när Roger Federer tangerade hans rekord på fem raka grand slam-segrar. I år är det tänkt att det ska bli ett liknande upplägg. I så fall kan det bli talar det mesta för att Borg får räcka över bucklan till världstvåan Rafael Nadal som i så fall tangerar hans svit med fyra raka Paris-titlar.

– Det lutar åt att jag ska vara prisutdelare. Självklart skulle jag vilja göra det, säger Borg.

Tror på Nadal

TT: Hur är känslan över att komma tillbaka till Paris och Roland Garros?

– Jag har alltid haft starka känslor för såväl Paris och Wimbledon, även de år jag inte varit där. Det var i Paris jag vann min första Grand slam och det har alltid betytt oerhört mycket för mig. Mina favoritbanor var centrecourten i Franska och Wimbledon. Det var där jag trivdes som allra bäst.

Inför turneringen har Borg samma favorit som så många andra, Rafael Nadal:

– Jag såg på tv hur bra han spelade i Monte Carlo och Barcelona och då spelade han otroligt bra. Han är självklar favorit till att vinna för fjärde gången. Att slå Nadal på grus och i bäst fem set...den spelare som ska göra det måste spela sin livs tennis.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM