Björn Borg talar ut om sina många segrar i Paris

"Paris är tuffast att vinna"

Foto: AP
1976. En ung Björn Borg har precis besegrat italienaren Adriano Panatta i kvartsfinalen i Paris.
SPORTBLADET

Bakom baslinjen skapade han tennishistoria likt ingen annan tidigare.

27 år senare är Rafael Nadal på väg att göra om hans bedrift i Paris.

Björn Borg om någon vet hur stort det är.

Foto: AP
2008? Förra året fick Rafael Nadal lyfta bucklan i franska öppna. Frågan är om han får göra det i år igen.

Torsdag förmiddag på IMG:s kontor vid Stureplan, Stockholm. Björn Borg är på besök. Om två veckor ska han för första gången på många år åka ned till Paris och Franska mästerskapen. Tennisanläggningen Roland Garros firar 80-årsjubileum och alla tidigare stjärnor har bjudits in, den allra största är naturligtvis given.

Samtidigt är det här tillfället extra speciellt.

Förra året var Borg på plats när Roger Federer tangerade hans rekord med fem raka Wimbledontitlar. Nu är chansen stor att Borg får se Rafael Nadal tangera ännu en av hans sviter, den om fyra raka Paris-titlar.

Och det är i Borgs ögon lika stort som vad Federer åstadkommit på gräset.

”Paris är tuffast att vinna”

Han om någon vet ju hur tufft det är att vinna just i Paris.

– Det jag gjorde i Paris tycker jag själv är enastående, säger han till TT.

– Paris är den tuffaste tävlingen att vinna. Det har den alltid varit och kommer alltid att vara. Du spelar fem set på grus. Du måste ha tålamodet och orken. Det är jättetufft att gå igenom de här två veckorna.

TT: Är Nadal därför på väg mot en större bedrift än vad Federer har gjort i Wimbledon?

– Det är svårt att jämföra. Vad jag skulle vilja se är en spelare som både vinner Paris och Wimbledon. Nadal var väldigt nära förra året, så nära har ju ingen varit sedan jag.

TT: Ser du någon som kan besegra honom i år?

– Nadal är självklar favorit. Att slå Nadal på grus och i bäst av fem set... den spelare som ska göra det måste spela sitt livs tennis. Han påminner lite om mig när jag spelade på grus. Det var väldigt sällan jag gjorde en dålig grusmatch.

– Spelarna har en stor press på sig när de möter Nadal. De vet mentalt att det kommer att bli tufft innan de går in på banan men jag tror ändå att Federer har en chans. Han har ett par år till på sig att vinna Franska. Sedan har Novak Djokovic spelat bra hela året och har nu ett otroligt självförtroende.

Borgs framgångssaga började i Paris

Det var just i Paris som Borgs egna framgångssaga startade. Efter att ha skrällvunnit i Rom kom han till Franska och gick hela vägen fram till final. Väl där vände 18-åringen ett 0–2-underläge till seger mot Manuel Orantes. Efteråt firade Borg med middag i Eiffeltornet innan det blev tunnelbanan hem till hotellet.

– Paris betyder oerhört mycket för mig. Den första Grand slam-segern är också den största, så är det bara.

TT: Och med den vinsten förändrades livet?

– Då blev jag accepterad. Jag hade vunnit Rom och Paris på grus. Jag var accepterad som en mycket bra grusspelare men sedan sa man väl att på de andra underlagen var jag halvbra.

Det kom snabbt att förändras.

Borg vet också vad som krävs av vinnaren när nu turneringen inleds på söndag.

– Orkar du inte mentalt, då orkar du inte heller fysiskt. Du måste ha känslan: ”jag kan vara på den här tennisbanan hur länge som helst. Du måste slå mig för jag kommer inte förlora för att jag blir trött.”

– När jag la av 1981 hade jag aldrig blivit trött på tennisbanan, inte i en enda match.

TT: Rafael Nadal är bara 21 år. Hur känner du inför att han troligtvis inte bara tangerar utan kanske även går om dig i antal Paris-titlar?

– Jag har alltid sagt att rekord är till för att slås. Nadal kommer att vinna Franska många gånger till bara han får vara frisk och har motivationen. Men jag hoppades att Roger skulle vinna i Wimbledon förra året, för de ska göra de prestationer som jag gjort.

– Det är bara positivt.

Tobias Österberg/TT