Nu är han lika stor som Borg

Nadal slaktade Federer och tangerade rekordet

Foto: Reuters
SPORTBLADET

Pang, pang, pang.

Rafael Nadal spelade ut Roger Federer fullständigt, vann med 3–0 i set och tangerade Björn Borgs rekord med fyra raka segrar i Franska mästerskapen.

– Det är lätt att spela här, jag spelar alltid bra här, jag måste tacka publiken, sade Nadal direkt efter matchbollen efter att han tagit emot segerbucklan av Borg.

Foto: AFP
Rafael Nadal.

Gruskungen Rafael Nadal tangerade Björn Borgs rekord i Paris när han vann Franska mästerskapen för fjärde året i rad. Roger Federer föll med 1–6, 3–6, 0–6 i finalen och spanjoren tappade inte ett set i årets turnering.

– Det är tråkigt för Roger men att vinna här är otroligt och framförallt att vinna turneringen fyra gånger.

Break direkt

Det var inte bara så att Mallorcasonen var väldigt bra i matchen, Federer gjorde många misstag och gav bort många poäng. Och liksom i flera andra grusmöten med Nadal så fick världsettan inte ut maximalt av sitt spel.

Schweizaren tog matchens första poäng i egen serve men sedan tog Nadal flera poäng och spanjoren fick breakchans direkt. Nadal tog andra breakchansen efter att Federer missat en forehand. Federer hade chans att direkt bryta tillbaka men Nadal redde ut situationen. I tredje gamet såg Federer ut som en slagen man men reste sig och tog tre bestämda poäng till gameseger. Lyckan var dock kortvarig och Nadal seglade till setseger.

Andra set blev aningen jämnare och Federer bröt till 1–2 och hade chansen att bryta till 3–2 också, men den korta stoppbollen blev aningen för kort och tog i nätkanten.

Federer kommer tillbaka

Resten av matchen blev en defilering för världstvåan som fick beröm av Federer efter matchen.

– Nadal är en fenomenal spelare. Han har dominerat från första matchen. Jag gratulerar honom, sade Federer.

Finalförlusten var Federers tredje raka på Roland Garros och världsettan får försöka ta den enda Grand slam-titel han saknar igen nästa år.

– Jag kommer tillbaka, sade schweizaren, som såg fram emot Wimbledon, där han än så länge är kungen.

ARTIKELN HANDLAR OM