Tack för showen, ”Bjösse”

Sportbladets tennisexpert Stefan Holm: Nu blir tennisen tråkigare

SPORTBLADET

LONDON. Jonas Björkman tackar för sig efter säsongen.

Det finns bara en sak att säga.

Tack för showen, Bjösse.

Det kom exakt klockan 11.30, avskedsbrevet.

”Hej!

I dagarna inleder jag mitt sista Wimbledon. Jag har nämligen bestämt mig för att det här blir min sista säsong som professionell tennisspelare på ATP-touren. Jag känner att det är dags att tacka för mig på världens tennisarenor och jag ser nu fram emot nästa kapitel i mitt liv, att få spendera mycket mer tid tillsammans med min familj och så småningom anta nya utmaningar. Beslutet har fått den tid det behövt för att växa färdigt, så därför känns det väldigt bra och naturligt att ta det nu.”

Beskedet var väntat. Björkman fyllde 36 år i mars och kan hitta yngre konkurrenter på veterantouren. Han har spelat professionellt sedan 1991 och uppnått det många inte trodde var möjligt.

Värd varanda krona

Han är en av tidernas bästa dubbelspelare och låg 1997 fyra på singelrankingen. Han har vunnit 57 titlar, varav 51 i dubbel, och dragit in 85 miljoner kronor enbart i prispengar.

Alvestas bidrag till världstennisen är värd varenda krona. Till skillnad från många andra storspelare är han ingen supertalang utan snarare en träningsprodukt. Under hela sin karriär har han levt mer på styrka och taktik än teknik.

Tålmodigt väntade han på det stora genombrottet och när det väl kom, i och med kvartsfinalplatsen i US Open 1994, har han lyckats hålla sig kvar på toppen. Så sent som 2006 slog han omvärlden med häpnad genom att som 34-åring ta sig till semifinal i Wimbledon.

Världsetta – på att imitera

När Björkman slutar blir tennisen tråkigare. Det är en showman som lämnar den stora scenen. Då tänker jag i första hand inte på spelaren utan personen.

Jonas Björkman är en av få spelare som verkligen har bjudit på sig själv. Björkman gav oss Brysselsteget och är fortfarande världsetta när det gäller att imitera konkurrenter och kollegor.

Frågan är vem som härmar honom i framtiden.

Det blir svårt, för Jonas Björkman är unik.

Det finns bara en sak att säga. Tack för showen, Bjösse.