Federers mål: Sju segrar i Wimbledon

"Jag vill tangera Pete Sampras rekord"

SPORTBLADET

LONDON. Roger Federer skulle inte nöja sig med sex raka titlar i Wimbledon.

26-åringen har redan satt upp nästa mål.

– Jag vill tangera Pete Sampras rekord på sju segrar, säger fenomenet från Basel.

När Björn Borg 1980 besegrade John McEnroe i en klassisk final och för femte året i följd, lämnade London som mästare var världens tennisexperter överens om att bedriften aldrig skulle upprepas.

Året därpå föddes, just det, Roger Federer.

I fjol tangerade schweizaren Borgs rekord och nu är han tillbaka på det klassiska gräset för att ta sin sjätte titel.

Ingen skulle bli förvånad om han lyckas.

Förlorade senast 2002

Trots att Federer är mitt uppe i sin karriär kommer han att gå till historien som tidernas bäste tennisspelare.

– Det var länge sedan jag förlorade på gräs, så mitt självförtroende är väldigt, väldigt stort, sa Federer när han mötte pressen i går.

26-åringen inleder sin resa mot de redan uppslagna historieböckerna i dag, då Dominik Hrbaty står för motståndet på centrecourten.

Vill slovaken ha tips om hur man slår Federer på gräs får han vända sig till Mario Ancic, som tränas av Fredrik Rosengren. Kroaten är den spelare som senast slog världsettan på hans favoritunderlag. Det inträffade i Wimbledon 2002.

59 raka segrar på gräs

Sedan dess har Federer radat upp 59 raka segrar på gräs. I Wimbledon utmanas han i första hand av Novak Djokovic och Rafael Nadal, men titelförsvararen nämner även Marcos Baghdatis, Lleyton Hewitt, Andy Murray, Andy Roddick och David Nalbandian.

– Många av toppspelarna kan spela på alla underlag i dag. De utmanar mig – men det ger mig bara motivation. Det här är ett stort år för mig. Jag jagar min sjätte seger och hoppas kunna utmana Sampras rekord på sju. Det är det jag fokuserar mig på, säger Roger Federer.