Svenskar rasar – över banorna

Johansson om det långsamma gräset: Fördel Nadal

Foto: AP
Som på grus Thomas Johansson anser att årets Wimbledonbanor inbjuder till långsammare spel än på grus.
SPORTBLADET

LONDON. Det är fördel Rafael Nadal i Wimbledon. De långsamma banorna verkar vara byggda för att passa den spanske världstvåan.

– Han kan spela precis som på grus, säger Thomas Johansson.

33-åringen behövde närmare fyra timmar på sig för att besegra Vincent Spadea med 6–7, 6–7, 6–3, 6–4, 6–3. Gräs brukar inbjuda till attackspel, men Thomas var bara framme vid nät en gång under femsetaren.

– När jag tackade för matchen, säger han.

Sveriges senaste Grand Slam-segrare är den förste att beklaga att banorna i Wimbledon bjuder på ett spel som är långsammare än på grus.

– Det är tråkigt. Med de här förhållandena har jag svårt att se någon ­annan vinnare än Nadal, säger Johansson.

Robin Söderling blir inte heller förvånad om det är Nadal som nästa söndag höjer tennisens mest åtråvärda pokal.

Gynnar Nadal

– Det är otroligt långsamt, vilket kanske gynnar honom. Det känns som att gräset är längre, säger han.

När Thomas Johansson 1994 debuterade på proffstouren var det tydligare skillnader, både på underlag och spelstilar.

– Att då möta en spanjor i första omgången i en inomhustävling var som att bli framflyttad en omgång. Han höll på att skjuta ner domaren. Ja, det var så att man fick ducka. Att i dag möta en spanjor kan vara den sämsta lottning du kan få.

Spanien har aldrig varit en gräsnation, men de långsamma banorna har skapat otänkbara mästare. David Ferrer vann årets förturnering i holländska ’s-Hertogenbosch, Rafael Nadal på Queens Club och Fernando Verdasco gick till final i Nottingham.

– När vann en spanjor en grästurnering innan dess? undrar Thomas Johansson.

1972.

– Det är konstigt, men i dag ser nästan alla underlag likadana ut. Gruset är svårt att ändra, men på gräs och hardcourt och definitivt inomhus har spelet blivit långsammare.

Känt problem

Thomas ­Johansson har suttit i ATP:s spelarråd och då tagit upp problematiken, men arrangörerna vill inte lyssna.

– Tjusningen med gräs är ju att det ska passa en viss typ av spelare. Det hade varit kul att se hur (Patrick) Rafter, (Richard) Krajicek och (Boris) Becker hade klarat sig i dag. Självklart ­hade de varit bra, men ­inte lika bra som de var under sin storhetstid.

Gräs ska vara mycket snabbare än grus, som ska vara det långsammaste underlag som finns. Så är det inte i dag. Jag vet inte hur man ska lösa problemet, för det är svårt att göra alla nöjda. Jag klagar på att gräset inte är tillräckligt snabbt, men (Juan Carlos) Ferrero, Nadal och Verdasco tycker att det är hur bra som helst, säger Thomas Johansson.

FAKTA

GRÄSET I WIMBLEDON

Underlaget har såtts med 100 % Perrenial-gräs sedan 2001 för att motstå slitage bättre.

Gräset har de senaste 13 åren klipps till 8 mm för att hålla så bra som möjligt.

Det har, varken i år eller något annat år, funnits några intentioner att göra banorna långsammare eller banor som passar ett visst spelsätt.

Källa: Wimbledon.com