Nadal höll tidsschemat

Ville hinna till EM-semin

SPORTBLADET

Det viktigaste var självklart att vinna matchen.

Det näst viktigaste att göra det i god tid till Spaniens EM-semifinal.

Rafael Nadal hade inga problem att lyckas med båda delarna.

Foto: AP
segerglädje Rafael nadal skriker ut sin lycka efter segern mot Ernest Gublis.

På knappt tre timmar besegrade Nadal letten Ernest Gulbis med 3–1 i set, 5–7, 6–2, 7–6 (7–2), 6–3. Då var klockan inte mer än 16.30 lokal tid i London och med gott om tid till torsdagens EM-semifinal mellan Nadals Spanien och Ryssland.

– Det är en väldigt speciell dag för Spanien och jag skickade meddelande till Casillas (Spaniens målvakt) och önskade dom lycka till. Jag hoppas att vi kan vinna för det var länge sedan vi tog hem segern, sade Nadal om fotbollslandslaget.

– Jag är väldigt glad över dagens seger, det var väldigt viktigt för mig, tillade han sedan om sin egen seger.

Spanjoren hade hoppats på att mötet mot Gulbis i andra omgången skulle läggas tidigt på torsdagen för att undvika en krock med fotbollen. Som världstvåa och störste utmanare till Roger Federer behövde han knappast be arrangörerna på sina tejpade knän för att det skulle bli så.

Lett framtidslöfte

Som första match på bana 1 kom den i gång klockan 13 lokal tid och även om inte första set följde den uppgjorda planen var det dock aldrig någon fara, varken tidsmässigt eller matchmässigt.

Ernest Gulbis kommer knappast från ett land med stor tennishistoria men det kan i stället bli han som kommer att skriva den. 19 år gammal är han redan utrustad med en tung serve och framförallt en förödande forehand. Det hjälpte honom till kvartsfinal i Paris nyligen och kommer att lyfta honom ytterligare på rankingen från den 48:a plats han nu ligger på.

Men i de avgörande lägena, som till exempel i tiebreak i tredje set, blev oerfarenheten tydlig – liksom kostsam – för Gulbis.

Med tredjeseedade Novak Djokovic ute ur turneringen är nu ännu ett finalmöte mellan Roger Federer och Nadal närapå en självklarhet. Spanjoren visade på torsdagen att han lyft sitt spel även på gräs, framförallt genom en vassare serve än tidigare. I nästa omgång ställs han nu mot tysken Nicolas Kiefer, Tyskland.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM