Wild card ger Björkman OS-plats

Svensken siktar på drömavslut

SPORTBLADET

Jonas Björkman spelar både singel och dubbel i OS.

Ett wild card gör att en dröm kan gå i uppfyllelse.

– Jag har en dröm om att vinna en OS-medalj för Sverige, säger Björkman.

Foto: Foto: Reuters.
peking nästa Jonas Björkman kan förbereda sig för OS – han har tilldelats ett wild ard i singel.

Jonas Björkman får ett par hektiska veckor i Peking. På måndagen släppte det internationella tennisförbundet, ITF, namnen på de spelare som får wild card till singelturneringen i OS och Björkman var en av spelarna. På tisdagen blir det dessutom klart vilka dubbelpar som får plats i turneringen och Björkman säger till TT att allt tyder på att han och Robin Söderling får en plats i turneringen utan att behöva hoppas på ett wild card.

– Så som det ser ut nu så får vi en plats och det är väldigt roligt. Vi ska spela ihop i Båstad och hoppas göra bra resultat där, säger Björkman som blev jätteglad när han fick wild card-beskedet.

– Det kändes kanon när jag fick höra det. OS var ju klart bidragande till att jag fortsatte spela den här säsongen.

Många skrällar

Björkman var med redan i Atlanta 1996 liksom i Sydney 2000. Men i Aten för fyra år sedan kunde han inte vara med på grund av skada. Därför hoppas han nu kunna hålla sig skadefri så att han får representera Sverige ännu en gång.

– Det är ju otroligt stort att spela för Sverige. Jag har en dröm om att vinna en medalj för Sverige.

TT: Vad har du för mål i OS?

– Det är ju väldigt tufft, alla de bästa är ju med. Men det har varit en del skrällar de senaste OS-turneringarna så det är inte omöjligt.

TT: Vad har OS för status bland spelarna?

– Det är otroligt hög status. Alla pratar om det och många vill spela för sitt land. Att Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic är med säger väl allt?

Även mästaren

Björkman får sällskap i singelturneringen av Robin Söderling och Thomas Johansson. Johansson spelar även dubbel i OS tillsammans med Simon Aspelin. Även Sofia Arvidsson har kvalificerat sig för OS men på grund av skadan hon ådrog sig i Wimbledon är hennes OS-start i fara. Bland de övriga spelarna som får ett wild card finns bland annat den regerande OS-mästaren, chilenaren Nicolas Massu, som nu får chansen att försvara sin titel.

Alla wild card:

Herrar:

Kevin Anderson, Sydafrika, Jonas Björkman, Sverige, Kei Nishikori, Japan, Nicolas Massu, Chile, Max Mirnyi, Vitryssland, Peng Sun, Kina.

Damer:

Maria Koryttseva, Ukraina, Yung-Jan Chan, Taiwan, Ayumi Morita, Japan, Nuria Llagostera-Vives, Spanien, Alicia Molik, Australien, Selima Sfar, Tunisien.

FAKTA

Alla wild card:

Herrar: Kevin Anderson, Sydafrika, Jonas Björkman, Sverige, Kei Nishikori, Japan, Nicolas Massu, Chile, Max Mirnyi, Vitryssland, Peng Sun, Kina.

Damer: Maria Koryttseva, Ukraina, Yung-Jan Chan, Taiwan, Ayumi Morita, Japan, Nuria Llagostera-Vives, Spanien, Alicia Molik, Australien, Selima Sfar, Tunisien.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM