Revansch för Federer eller Djokovic

Foto: FOTO: REUTERS, AP
Roger Federer och Novak Djokovic.
SPORTBLADET

Novak Djokovic gick tidigt på fredagsmorgonen svensk tid till semifinal i US open sedan han besegrat hemmahoppet Andy Roddick med 3–1 i set (6–2, 6–3, 3–6, 7–6). Där väntar världstvåan Roger Federer som tidigare slog ut kvalspelaren Gilles Muller i tre raka set.

Roddick hade före matchen skämtat om Djokovics skadeproblem i turneringen, något han fick äta upp i kvartsfinalen.

– Andy sade att jag hade 16 skador, uppenbarligen var det fel, sade Djokovic och blev utbuad av den amerikanska publiken.

Skadad eller inte, semifinalen mot Federer – som har vunnit turneringen de senaste fyra åren – kommer att bli ännu tuffare. Lördagens semifinal innebär också revansch för den serbiske 21-åringen. För i fjol var det just Djokovic som föll i US open-finalen i en mycket tät match, men där schweizaren var vassare i de avgörande poängen och vann i tre raka set.

Men även Federer kan se lördagens match som en chans till revansch. Den förre världsettan föll mot Djokovic i januari i år i finalen i Australian open – där Federer var sjuk – och förlorade två gånger om mot Rafael Nadal i finalerna i Franska öppna och Wimbledon. Om Federer inte vinner US open blir det första gången sedan 2002 som han blir utan seger i en grand slam-turnering.

– Förhoppningsvis kan jag höja mig ett snäpp jämfört med i Paris och Wimbledon, sade Federer.

I den andra semifinalen möts världsettan Rafael Nadal, Spanien, och skotten Andy Murray.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM