Mot toppen – med Norman

1 av 2 | Foto: ap
Robin Söderling har valt en ny tränare…
SPORTBLADET

Tennisstjärnan Robin Söderling har gjort sitt val av tränare.

Magnus Norman ska följa med på resan mot den absoluta världstoppen.

– Jag vill ha en tränare som vet vad det handlar om, säger 24-åringen.

Robin Söderling, som i september bröt med sin förre tränare Peter Carlsson, har under hösten tagit hjälp av Magnus Norman och Johan Kareld.

Norman coachade Söderling under Stockholm Open och i Paris medan Kareld skötte tränarsysslan i Lyon och Madrid.

Under tiden utan fast coach har Söderling – som har klättrat till 17:e plats på världsrankingen – blivit uppvaktad av en rad andra tränare, men det hade de ingenting för.

Sportbladet kan avslöja att Tibrosonen har bestämt sig för att anställa Magnus Norman som följeslagare på ATP-touren. Något kontrakt är inte påskrivet, men parterna har en muntlig överenskommelse.

”Brinner för tennisen”

Uppbyggnadsträningen inleds om drygt två veckor. Årsdebuten 2009 äger rum i Doha den 6 januari.

– Magnus är så jäkla intresserad och brinner verkligen för tennisen. Jag funderade på tre-fyra namn, men vill ha en tränare som har spelat på hög nivå. Magnus var tvåa i världen och vet vad det handlar om. Det känns väldigt skönt, säger Robin Söderling, som befinner sig på semester på Koh Samui, Thailand.

Magnus Norman var som bäst 2000, då han nådde finalen i Öppna franska och gick till semifinal i Australian Open. I juni samma år hade han bara Andre Agassi före sig på världsrankingen.

”Vet vad som krävs”

32-åringen, som även tränar Thomas Johansson, tror stenhårt på sin nya adept.

– Den här utmaningen var svår att säga nej till. Jag behövde inte lång betänketid.

Robin är otroligt intressant. Han är en av spelarna som kan utmana Federer, Nadal och Djokovic. Det känns som att jag kan hjälpa honom på den wresan, att jag vet vad som krävs, säger Magnus Norman.

FAKTA

Så ska Norman coacha Söderling

Positionsspelet

Söderling hamnar i tidsnöd mot spelare som Roger Federer och Novak Djokovic, som möter bollen extremt tidigt. Själv har han en förmåga att hamna för långt bakom baslinjen.

Psyket

I den yttersta eliten är det mentala spelet minst lika avgörande som kunnandet. Söderling har blivit mentalt starkare, men det betyder inte att han inte kan bli ännu starkare.

Planeringen

Dra ner på antalet turneringar för att Söderling ska komma fräsch till de stora tävlingarna.

Minska respekten

Robin har en överdriven respekt för spelare som Federer, Rafael Nadal och Djokovic. Norman måste intala honom att han kan slå samtliga spelare.