Förlust i Björkmans sista match

1 av 7 | Foto: Getty Images
Jonas Björkman hyllades efter sista matchen i karriären.
SPORTBLADET

Beslutet var tagit sedan länge. På fredagsförmiddagen var det också definitivt över för Jonas Björkman.

Dubbelförlusten i Masters-slutspelet blev hans sista match i tenniskarriären.

Förlorare kan ibland även vara vinnare, som Jonas Björkman. Efter förlusten ihop med Kevin Ullyett, Zimbabwe, mot polska paret Mariusz Fyrstenberg/Marcin Matkowski (2–6, 6–1, 6–10) var det klart att man inte går vidare till semifinal i slutspelet i Shanghai.

Men precis som på hemmaplan under Stockholm open firades 36-årige Björkman på tennisbanan och det var det han mindes mest från fredagen.

– Klart man är besviken över att vi förlorade. Samtidigt blev det en stor ”farvälgrej” med tävlingsarrangörerna, ATP och spelare. Dubbelkillarna som spelar här kom ut på centrecourten liksom Radek Stepanek och Roger Federer kom fram direkt efteråt, berättar Björkman för TT.

– Det är otroligt uppskattat att få ett sådant fint bemötande från kollegor och motståndare.

På läktaren fanns också hans föräldrar som Björkman bjudit med på sin absolut sista tennisresa. Efter 17 år på touren, sex singeltitlar och hela 54 dubbeltitlar har nu Björkman tagit definitivt farväl från livet som tennisproffs. Det var fortfarande på fredagsförmiddagen lite svårt att greppa.

– Man är fortfarande så inne i det när man precis spelat. Kanske när det gått några dagar, då får jag en annan känsla att nu är det ”definitivt över, du behöver inte plocka fram tennisracketarna igen eller planera resor”.

Närmast väntar nu hemresa till Monaco och arbete med den tennistidning Björkman är redaktör för, liksom jobbet som ambassadör för en juniortennissatsning. Tanken är också att han i framtiden ska jobba som agent för idrottare.

– I december är det tänkt att jag ska få bättre uppfattning kring den biten, säger han.

TT