På väg mot rekordet

Holm: Fan vet om inte Nadal når Sampras nivå

SPORTBLADET

MELBOURNE. Kommer han att vinna 14 Grand Slam-turneringar till slut?

Ja, jag tror faktiskt det.

Det kan till och med bli fler än så.

Rafael Nadal är ju trots allt bara 22 år.

Australian Open skulle avslutas med en oförglömlig tennisfest och det var så uppenbart vem som var hedersgäst. Roger Federer var nyklippt och nyrakad och uppklädd i en blå, minst sagt sportig frack med flugan snodd runt skallen.

Innan 27-åringen klev ut på Rod Laver Arena stannade han till vid en mikrofon och sa som det var:

– Historieböckerna ligger uppslagna.

Väl ute på centrecourten kunde han se en skylt i publikhavet. ”Number 14. Roger that!”. Ja, det var kvällen Federer skulle tangera Pete Sampras Grand Slam-rekord om nu någon inte hade uppfattat det.

Problemet heter Rafael Nadal

Arrangörerna hade lagt upp spelprogrammet för att tennisens främste ambassadör skulle vinna Australian Open och på läktaren satt 14 874 av 15 000 åskådare med vitnande knogar.

Roger Federer är redan tidernas bäste spelare, men den dag han slutar vill tennisvärlden se honom bära en gloria i klass med Saturnus.

Det finns bara ett problem.

Det heter Rafael Nadal, kommer från Mallorca, är högerhänt, spelar tennis med vänstern och toppar världsrankingen eftersom han helt enkelt är nummer ett.

Jag har ett kluvet förhållande till den mannen, eller om det fortfarande är en pojke. Under de två första seten i går höll jag på att kräkas varje gång han vann en boll. Det berodde i och för sig inte på Nadal utan spanjoren i stolen intill min, som vid varje applåd avslöjade att han sprejat armhålorna med svavelväte.

Jag var glad när han gick och kunde börja andas med näsan igen, men det förändrade inte mina känslor för Nadal. Lika mycket som jag hatar hans psykningar älskar jag att han utnyttjar möjligheten att jävlas med både motståndare och den flata domarkåren.

Ett mentalt spel

Nadal, om någon, har förstått att tennis är ett mentalt spel snarare än en bollsport och i går började han direkt. När domaren markerade att tiden för inbollningen var över stannade han kvar för banan för att slå ytterligare två servar. När det var dags för slantsingling och fotografering fick Federer vänta framme vid nätkanten i närmare två minuter. När matchen väl var igång bröt han som vanligt mot regeln som säger att den som servar ska sätta bollen i spel inom 20 sekunder. Jag nöjde mig med att ta tiden under hans första servegame och redan då hade han ett personbästa på 36,8 sekunder.

Det finns något motbjudande i det, precis som det finns något tilltalande. Federer säger att han inte påverkas av maskandet, men det är klart att han gör.

Ingen kan föra mot fightern Nadal

Om schweizaren upprättat gästlistan hade inte Nadal blivit bjuden i går, inte heller till Wimbledon i fjol. Spanjoren är den oborstade typen som inte drar sig för att gå fram till honnörsbordet och släppa en brakfis och sedan bjuda upp hedersgästen på en lustiger dans. Eleganten Federer trodde att han förde i går, men det gör ingen mot fightern Nadal.

Det slutade med 5–7, 6–3, 6–7, 6–3, 2–6, tårar och ett silverfat som förmodligen studsade som en flatmacka mot Yarraflodens ljumma vatten i natt.

Roger Federer var både krossad och förkrossad, men han får skylla sig själv. I första set fixade han ett break till 4–2 för att direkt förlora sitt eget servegame. I tredje set brände han inte mindre än sex breakbollar för att se Nadal tvinga fram och vinna ett tiebreak.

Ett tecken från ovan

Då var det så illa att en mås tömde tarmen över Rod Laver Arena. Det kändes inte som någon tillfällighet att spillet hamnade på just Federers planhalva. Det var, som det brukar heta, ett tecken från ovan.

Etablissemanget grät med Federer, men det vi såg var en bra spelare förlora mot en bättre. Nadal har nu vunnit de fem senaste matcherna mot schweizaren och inget talar för att sviten ska brytas.

– Historieböckerna ligger uppslagna.

Jovars, Nadal blev förste spanjor att vinna Australian Open och kan nu räkna in sex Grand Slam-titlar. Till saken hör att han fyller 23 år först i sommar.

Hur många titlar Federer hade vunnit vid samma ålder?

Två.

Fan vet om Nadal i framtiden inte kan tangera Pete Sampras rekord.

”Roger that!”

FAKTA

FEM UTROPSTECKEN

Mästaren är så stark att det är löjligt.

Mästarinnan är så stark att det är ännu löjligare.

Vilken återkomst! Kvartsfinal i första Grand Slam-turneringen sedan 2006.

Vänsterhänt och urstark. Se upp, spanska tennisförbundet har klonat Nadal.

Wow, den Göteborgsfödda fransyskan pressade Jelena Dementjeva.

FEM FRÅGETECKEN

En spelare som aldrig har vunnit en Grand Slam-turnering ska bort från tronen. Tack, Serena.

Game, svett, match. Är det sunt att spela tennis på banor som duger som stekbord?

Han hade en drömlottning men slarvade bort den mot Yen-Hsun Lu, made in Taiwan.

Sofia Arvidsson och Björn Rehnquist försvann direkt, Robin Söderling i andra omgången.

Tysken tog sig till final i juniorklassen. Ge killen ett artistnamn innan han etablerar sig på touren.

Nadals grand slam-titlar

Australian Open 2009

Wimbledon 2008

Franska Öppna 2008

Franska Öppna 2007

Franska Öppna 2006

Franska Öppna 2005

Finalmotståndare vid första segern i Paris var Mariano Puerta från Argentina. Vid de övriga har Roger Federer stått för motståndet.