Israelisk kritik mot tomma läktare

”Det här är ett dåligt beslut som påverkar min bild av Sverige”

SPORTBLADET

Ett dåligt och felaktigt beslut.

Spelarna i det israeliska Davis Cup-laget är tydliga i kritiken mot de tomma läktarna under helgens möte med Sverige i Baltiska hallen i Malmö. Sveriges lagkapten Mats Wilander har valt en mer diplomatisk linje.

– Förhoppningsvis har de ansvariga i Malmö gjort en riktig bedömning, var Wilanders kommentar.

Säkerheten sattes på prov redan på tisdagen. Polisen upptäckte att någon lyckats ta sig upp på ett tak i anslutning till Baltiska hallen och vecklat ut en protestbanderoll. Även en flagga fanns på taket.

Vilket budskap som fanns på banderollen är oklart, skriver Sydsvenskan på nätet. Hur den kom dit är också oklart.

– Den kan ju också ha placerats där innan avspärrningarna upprättades, säger Charley Nilsson, informatör vid Skånepolisen.

Bakom avspärrningar och rejäla polispådrag runt Baltiska hallen höll lagen var sin presskonferens förmiddagen. Det var gott om både journalister och säkerhetsfolk i lokalen. Medan Mats Wilander var ensam i svensklaget om att kommentera matchens speciella förutsättningar, gick mikrofonen runt bland spelarna i Israels lag.

Påverkar Sverigebilden

Tuffast i kritiken var dubbelspecialisten Andy Ram, som konstaterade att han nyligen kunnat spela i arabstaten Dubai – med publik.

– Det här är ett dåligt beslut som påverkar min bild av Sverige, men det är deras sak mer än vår, sade han och tillade att han hoppades få prata mer tennis än hot och säkerhet i fortsättningen inför matchen.

Enligt Mats Wilander påverkas inte matchförberedelserna nämnvärt av säkerhetsarrangemangen.

– In- och utpasseringar tar lite längre tid än vanligt, men uppladdningen störs inte alls, sade han.

Han sade också att kontakten och samarbetet med polisen fungerar utmärkt.

– De är experter på sitt område, vi är experter på vårt.

Fördel för nykomlingarna

Den svenska DC-historien rymmer många exempel på hur stödet från en entusiastisk hemmapublik kunnat lyfta spelare till oanade prestationer. Men Wilander sade ändå till TT att frånvaron av publik den här gången inte måste vara odelat negativt.

– Vi har ju två nykomlingar i laget. För dem kan det kanske vara en fördel, sade han och syftade på Björn Rehnquist och Daniel Berta.

Israeliska singelstjärnan Dudi Sela sade att kanske även israelerna kan ha fördel av att slippa ha hemmapublik emot sig. Både han och laget i övrigt bedömde Sverige som knappa favoriter, men underströk att de ska göra sitt yttersta för att bärga segern åt Israel den här gången.

– Visst känner vi oss som ambassadörer för vårt land, sade spelaren Noam Okun.

TT