Vinciguerra spelar singeln

Så spelar Sverige DC mot Israel

SPORTBLADET

Den ena har inte spelat kontinuerligt sedan 2006.

Den andre var egentligen mitt uppe i rehabilitering efter ännu en operation.

Trots det, någon av Thomas Johansson eller Andreas Vinciguerra måste kliva fram – annars blir det förlust i DC-mötet mot Israel.

Det var nog Vinciguerra som sammanfattade det allra bäst efter torsdagens lottning i Malmö.

– ”Har vi ingen bättre” var svaret på frågan om vad han själv sagt i början av året om att bli uttagen i DC-laget.

Svaret är också klart och tydligt – nej.

Han och Björn Rehnquist konkurrerade om den ena singelplatsen bakom Thomas Johanson men DC-kaptenen Mats Wilander valde i sista stund bort Rehnquist, förvisso skadefri men högst begränsad i sin spelstil.

I Vinciguerra får Wilander i stället en kämpe som kan slita längs baslinjen i fem långa set – om han nu håller så länge.

– Den här veckan har känts mycket bra, jag har fått behandling före och efter träning och jag skulle inte ställa upp om jag inte trodde att det skulle hålla, hävdar han själv.

Inför fredagens singelmatch mot Dudi Sela kommer Vinciguerra till spel med följande bakgrund:

Han spåddes en lysande karriär och var som bäst rankad 33:a (november 2001). Fick därefter skadeproblem, tvingades till ett flertal knäoperationer ”totalt fyra eller fem, jag vet inte” och har försökt att komma tillbaka, dock utan att lyckats.

De senaste två åren har skåningen spelat exakt noll matcher på tennistouren innan han i början av året bestämde sig för ett nytt comebackförsök och bland annat spelade serietennis hemma i Sverige.

Framtiden är därför högst osäker, hans förutsättningar väldigt speciella.

– Jag har fått väldigt konstiga skador, numera har jag inget brosk alls kvar i knäet och det finns inte så mycket läkarna kan göra. Vissa dagar är bra, vissa mindre bra men jag vill gärna spela tennis, säger han.

För den andre singelspelaren, Thomas Johansson, har situationen också varit tung. Efter förra årets häloperation har han nu fört en kamp för att komma tillbaka.

– Alla har vetat om läget i laget och mitt stora mål har varit att komma tillbaka till den här DC-matchen. Min häl har dock blivit bättre och bättre, säger Johansson.

– Jag tycker att ”Tompa” och Vinciguerra varit överraskande bra på träning. Det är inget snack om saken, det här är de två bästa, säger Wilander.

Johansson inleder på fredag mot Harel Levy, därefter ställs Vinciguerra mot Israels etta, Dudi Sela och matematiken är enkel. Med Sverige som favorit i lördagens dubbel behöver man vinna en av fredagens två singlar för att gå in med en 2–1-ledning i matcher inför söndagen.

Två raka förluster ger i stället ett oerhört tufft utgångsläge och i slutändan en risk för en rejäl motgång för svensk tennis – och Vinciguerra/Johansson.

Fredagens singlar:

Thomas Johansson-Harel Levy

Andreas Vinciguerra-Dudi Sela

Lördagens dubbel:

Simon Aspelin/Robert Lindstedt-Amir Hadad/Andy Ram

Söndagens singlar:

Thomas Johansson-Dudi Sela

Andreas Vinciguerra-Harel Levy

Ny version följer.