”Hade jag fått frågan hade jag tackat ja direkt”

”Pim-Pim” slår tillbaka: Wilander hörde aldrig av sig

SPORTBLADET

Hur ska tystnad tolkas?

Joachim ”Pim-Pim” Johansson vet inte.

Det var därför han inte kom till spel i Davis Cup-matchen mot Israel.

– Om jag fått frågan i tid hade jag tackat ja direkt, men Mats Wilander hörde aldrig av sig.

Joachim ”Pim-Pim” Johansson är oförstående till kritiken från förbundskapten Mats Wilander.

Efter förlusten i Malmö var besvikelsen så stor att det skvätte ända till Södertälje. Det var där han följde matchen på tv, Joachim Johansson.

– Varken ”Tompa” eller ”Vinci” (Andreas Vinciguerra) är hundraprocentiga men ställer ändå upp och kämpar för laget. Många har att lära av dem, sa Mats Wilander.

Underförstått var det en syrlig passning till ”Pim-Pim”, men 26-åringen upplever sig inte som illojal.

Att han inte ingick i laget förklarar han med bristande kommunikation.

När den förra världsnian såg kallelsen till DC-lägret hade han redan anmält sig till tävlingarna i Besançon och Bergamo. Utskicket sköttes av Mikael Stripple, tennisförbundets sportchef.

Inte pratat sen i januari

Wilander hade han inte pratat med sedan mitten av januari, då de bildade lag i World Tennis Challenge i Adelaide.

– Då sa jag att jag ställer upp om jag är redo. Mats skulle hålla kontakten med mig, men när jag inte hörde något från honom anmälde jag mig i sista stund till turneringarna. När jag såg mejlet om Davis Cup kunde jag inte dra mig ur. Med en kontinuerlig kontakt hade den här situationen aldrig uppstått, säger ”Pim-Pim”.

På grund av en förkylning tvingades han ändå ställa in resan till Bergamo. Det fick honom att i tisdags erbjuda DC-laget sina tjänster. Halvvägs till Malmö fick han nobben.

”Ville ha ett snabbt svar”

– Om jag vetat att alla spelare mått bra hade jag inte hört av mig så sent, men jag läste att flera spelare var småskadade och sa till Stripple att jag stod till förfogande. Jag ville ha ett snabbt svar, men Mats hörde av sig först efter fem timmar. Det var därför jag satte mig i bilen. Om jag blivit aktuell hade jag velat träna.

I intervjuer har du sagt att du inte var redo för fem set.

– Jag sa att jag inte visste om jag var redo att spela fem set tre dagar i rad. Att jag inte hann tacka ja i tid ville jag inte gå ut med i media. Jag såg ingen anledning att berätta om den dåliga kommunikationen. Jag ville givetvis fajtas om en plats och hade kunnat spela en match på fredagen. Mot USA 2007 var det okej att jag gjorde så.

I höst kvalar Sverige för fortsatt spel i elitdivisionen. Vill du spela då?

– Ja, så länge jag håller på med tennis vill jag spela i Davis Cup. Det gäller matchen mot Israel och alla andra matcher.

FAKTA

Detta har hänt

5 februari: Joachim ”Pim-Pim” Johansson meddelar att han är redo för comeback – och att han inte spelar DC-matchen.

1 mars: DC-laget åker till värdstaden Malmö.

3 mars: ”Pim-Pim” kontaktar landslagsledningen och erbjuder sina tjänster, men får nobben.

5 mars: Mats Wilander byter ut de nominerade singelspelarna mot skadedrabbade Andreas Vinciguerra och Thomas Johansson.

8 mars: Israel vinner med 3–2 sedan Johansson och Vinciguerra förlorat varsin femsetare. Wilander hyllar ändå spelarna: ”Många har att lära av dem när det gäller lagsammanhållning.”

9 mars: ”Pim-Pim” avslöjar för Sportbladet att han tolkade Wilanders tystnad som att han inte var aktuell för DC-laget. I stället anmälde han sig till två tävlingar som han inte kunde dra sig ur.”Hade jag fått frågan i tid hade jag tackat ja direkt”

Stefan Holm