Pappan tvingade talangen att bryta

Foto: FOTO: AP
Bernard Tomic.
SPORTBLADET

Underbarnet Bernard Tomic skrev tennishistoria i Australian Open.

Nu är han avstängd och bötfälld.

16-åringens pappa tvingade honom att bryta en match – i protest mot domaren.

Genom årens lopp har en rad tennispappor skämt ut både sig själva, sina barn och tennisen som sport.

Nu kan John Tomic sälla sig till den skaran.

Han är far och tränare till Bernard Tomic, som tidigare i år besegrade Potito Starace och blev tidernas yngste manlige spelare att vinna en match i Australian Open.

Protesterade högljutt

De senaste rubrikerna är inte lika smickrande. Internationella tennisförbundet har stängt av supertalangen från alla ITF-turneringar fram till den 6 april och dömt honom till 9 000 kronor i böter. Det är straffet för att Bernard Tomic – eller snarare hans far – ställde till med en stor skandal i samband med en tävling i Perth.

John Tomic ansåg att domaren tillät motståndaren Marinko Matosevic att göra fotfel och protesterade högljutt mot detta. Det osportsliga uppträdandet ledde till att Bernard Tomic fick gameavdrag. Då blev den redan uppretade pappan om möjligt än mer förbannad – och beordrade sin son att lämna banan.

”Jag gjorde fel”

Bernard dömdes omgående till 8 000 kronor i böter för att ha brutit matchen, men ITF nöjer sig inte med det.

Dessutom krävde Tennis Australia, förbundet down under, en offentlig ursäkt.

– Jag vill mina barns bästa men har insett att mitt uppträdande har skadat min son. Jag gjorde fel, säger John Tomic till AAP.

Han har tidigare varit i bråk med tennisförbundet, som inte ser några förmildrande omständigheter.

– Både John och Bernard vet att man inte lämnar banan utan anledning. Man straffas för sådant, säger Craig Tiley, utvecklingsansvarig på Tennis Australia.

FAKTA

Bernard Tomic

Nation: Australien. Bor: Gold Coast. Född: 21 oktober 1992, i Stuttgart. Längd: 190 cm. Vikt: 77 kg. Tränare: John Tomic. Ranking: 382. Inspelade prispengar: 390 000 kronor. Meriter: Har vunnit 12-, 14- och 16-årsklasserna i Orange Bowl. Var bara 15 år när han 2008 vann juniorklassen i Australian Open. Blev i år den yngste spelaren genom tiderna att vinna en match i huvudturneringen.

Andra omskrivna tennispappor:

Jim Pierce: Pappan till Mary Pierce har varit avstängd från WTA-touren och det är inte utan anledning. Han har misshandlat sin dotter och psykat hennes motståndare.

Marinko Lucic: Tyrann som formade dottern Mirjana. Till slut fick kroatiskan nog och flydde till USA med sin mor och syskon.

Damir Dokic: Ställde till med en rad skandaler och bröt ner dottern Jelena mentalt. I dag har de ingen kontakt.

Semjon Linetskij: Har misshandlat dottern Evgenija, precis som tränaren Joe Giuliano. Ryskan, som spelar för Israel, fick livvaktsskydd under en turnering i Carlsbad 2005.

Jurij Sjarapov: Är känd för att psyka dottern Maria Sjarapovas motståndare, vilket har gjort honom till den mest hatade mannen på touren.

Radoslav Karatantjev: Dottern Sesil, 19, var den första kvinnliga spelaren att åka fast för dopning med anabola steroider. Nu har pappan fått bulgariskan att, för pengarnas skull, spela för Kazakstan.

Christophe Fauviau: Dömdes 2006 till åtta års fängelse för att ha lagt lugnande medel i sina barns motståndares vattenflaskor. En av spelarna somnade vid ratten och dog på väg hem från en match.