Roger Federer vidare efter rysare

Janko Tipsarevic pressade världsettan

SPORTBLADET

Förhoppningen om en fjärde raka Australian open-titel höll på att ta slutet redan i tredje omgången.

Men svårt pressad visade Roger Federer åter igen sin klass.

– Det här är varför du får grått hår tidigt i livet, sade han efter femsetaren mot Janko Tipsarevic.

Då hade schweizaren till slut med setsiffrorna 6–7, 7–6, 5–7, 6–1 och 10–8 i avgörande säkrat platsen i åttondelsfinalen. Men det var inte alls en lika imponerande uppvisning som det brukar vara från världsettans sida, i alla fall inte tills det behövdes som mest. Det var då – vid ställningen 8–8 och 30–0 till den 49-rankade serben – som Federer valde att ta över initiativet i matchen igen. Från att tidigare hamnat i defensiv position valde han att attackera och kunde vända och till slut bryta Tipsarevics serve.

Det räckte också för att sedan kunna avsluta matchen efter totalt 4,27 timmars spel.

– Det är olyckligt att någon måste förlora en sådan match. Jag tyckte att jag var i bra form i fjärde set men han servade utmärkt och lyckades med några fantastiska slag. På slutet försökte jag bara att glömma alla chanser jag missat tidigare i matchen, sade Federer.

Krafttömmare

Den stora frågan är nu hur mycket lördagens match tagit på Federers krafter inför fortsättningen. På grund av magsjuka fick schweizaren sina förberedelser inför turneringen förstörda och har därför varit högst tacksam över att han sluppit långa och krävande matcher – i alla fall tills nu.

I åttondelsfinalen väntar Tomas Berdych, känd för att besegrat Federer i OS i Aten men också för att ännu inte lyckats uppfylla sin potential på tennisbanan. Tjecken har setts som en kopia av Marat Safin, tungt och hårt grundspel och bra rörlighet för sin längd, 195 centimeter, men liksom Safin utan det där starka psyket. Efter förlusten i Aten har också Federer vunnit alla deras fem inbördes möten.

Skrällar

När schweizaren klarade sig kvar i turneringen föll i stället en rad tunga namn under lördagen, som:

Världstvåan och förra US open-vinnaren Svetlana Kuznetsova mot polskan Agnieszka Radwanska (3–6, 4–6).

Förra årets finalist mot Federer, chilenaren Fernando Gonzalez mot nye kroatiske hoppet, Marin Cilic, 1–3 i set.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM