Utjämnat i Israel

Johansson kvitterade efter att Björkman förlorat

SPORTBLADET

Jonas Björkman var chanslös.

Thomas Johansson överlägsen.

Därmed är det 1–1 i matcher i Davis cup-mötet mellan Sverige och Israel efter de inledande singlarna.

Foto: Bildbyrån.
DC-kaptenen Mats Wilander gratulerar Thoma Johansson till vinsten i den andra singelmatchen.

Utgången av fredagens matcher i Tel Aviv blev högst väntad: en matchovan Jonas Björkman hade ingen som helst chans mot israelernas starkaste kort, Dudi Sela, som vann med 3–0 i set, 7–6 (10–8), 6–3, 6–1. Lika svårt som Björkman hade fick gengäld Harel Levy mot Thomas Johansson. Levy, rankad 152:e i världen fick göra comeback i DC-sammanhang efter snart tre års frånvaro och kunde milt sagt gjort bättre i från sig. På knappt 1,5 timme hade han förlorat mot Johansson i tre raka set, 1–6, 1–6, 3–6.

– Det är väl ungefär som vi spekulerat. Jag är ändå positivt överraskad över Jonas spel. Kan Jonas hålla den här standarden i en eventuell femte match så har han definitivt en vinstchans, sade DC-kaptenen Mats Wilander till TV8 och fortsatte:

– Jonas får ta det här som ett bra träningspass. Det var fantastiskt starkt av Thomas att spela så här bra. Han har blivit mycket starkare, han dirigerar poängen och är bättre i defensiven.

Det mest troliga är också att DC-matchen i första omgången lever ända fram till söndagens avslutande singlar.

Storfavoriter

I lördagens dubbel är det israeliska paret Jonathan Erlich/Andy Ram storfavoriter till att ge Israel ledningen. Erlich/Ram har i flera års tid tillhört världstoppen inom dubbel och fick ett slutgiltigt beslut för det när man vann Australian Open nyligen.

För Sverige hade det varit en mycket tuff uppgift oavsett vilka spelare man valt men Simon Aspelin och Robert Lindstedt får nu en högst oangenäm uppgift när de gör DC-debut tillsammans. Det som ändå efter fredagens spel samt dubbelförutsättningar talar för Sverige är två saker:

Thomas Johanssons nuvarande form.

Harel Levys tillika bristande form.

Johanssons spel på fredagen var ett styrkebesked, allt från stabilt servande (bland annat 69 procent förstaservar som gick in) till hur han utnyttjade sina övriga styrkor. Även om Sela blir en betydligt svårare motståndare bör Johansson ha goda vinstchanser.

Björkman som inte spelat en tävlingsmatch sedan Masters-slutspelet i november förra året efter att blivit pappa igen, bör också bära favoritskapet i en femte och avgörande match – särskilt som Levy spelade i sin match där han visade sig klart svagast av de fyra singelspelarna som var igång under fredagen.

Argentina kan vänta

Något som dock är mer olyckligt för svensk del är att utgången i mötet mellan Storbritannien och Argentina är den högst väntade. Efter de två inledande singlarna leder Argentina med 2–0 efter att inte tappat ett enda set. Vinst för Argentina – och för Sverige – betyder ett tredje möte på lika många år mellan nationerna.

Problemet är bara att det här blir i Buenos Aires och på grus.

FAKTA

Spelschemat match för match

FREDAG:

Dudi Sela, Israel–Jonas Björkman, Sverige 7–6 (10–8), 6–3, 6–1.

Harel Levy, Israel–Thomas Johansson, Sverige 6–1, 6–1, 6–3.

LÖRDAG:

Jonathan Erlich/Andy Ram, Israel–Simon Aspelin/Robert Lindstedt, Sverige

SÖNDAG:

Dudi Sela, Israel–Thomas Johansson, Sweden (start 10.00)

Harel Levy, Israel–Jonas Björkman, Sweden

Matchen sänds i TV8

TT