Välkommen till ”the Big Apple”

22 000 kronor per natt – Federer bor som en kung i New York

New York, New York I ”the big apple” finns massor att göra för tennisproffsen. Och de passar verkligen på när de väl är där...
SPORTBLADET

NEW YORK. Roger Federer jagar sin sjätte raka seger i US Open.

Här, på exklusiva hotell The Carlyle, har världsettan en annan svårslagen svit.

Spenderar Roger Federer sparar inte när det kommer till hotell. I New York bort han flott – och dyrt. FOTO: AP

Roger Federer slog Lleyton Hewitt med 3–1 i set i går och är klar för fjärde omgången i US Open.

Det är bara början.

Många, för att inte säga alla, räknar med att fenomenet från Basel blir den förste spelaren att rada upp sex raka titlar sedan Bill Tilden 1920–1925.

I dagens tennis är Federer den oomstridde kungen – och han bor givetvis som en sådan.

Priset: 400 000 totalt

Under vistelsen i New York har han, hustrun Mirka och tvillingdöttrarna Charlene och Myla sitt tillfälliga hem på Manhattan, i en lyxsvit på 16:e våningen på The Carlyle vid 76:e gatan.

Priset: 22 000 kronor per natt.

Den totala boendekostnaden kommer att uppgå till 400 000 kronor, men Federer – som under veckan blev förste spelare att passera 50 miljoner dollar i inspelade prispengar – har råd att betala.

För pengarna får han ett badrum i mörk marmor med guldinlägg, ett gigantiskt vardagsrum med en stor Picasso-målning på ena väggen och två stora sovrum.

På sängarna ligger kuddar, eller snarare örngott med Roger Federers monogram.

Personalen gör allt för att 28-åringen ska trivas och fortsätta att återvända till The Carlyle, där han har bott sedan 2007.

”Jag njuter av staden”

Och Federer trivs – på hotellet, i US Open och i New York. Här blir han,både på och utanför tennisbanan, mottagen och hyllad som om han vore en amerikan.

Schweizaren har tidigare berättat hur taxichaufförerna brukar skrika lycka till inför matcherna.

– Tidigare hade jag problem med förhållandena här, men sedan började jag ta till mig allt och nu njuter jag av den vilda staden, New York, den högljudda publiken... Ja, jag älskar allt med US Open, speciellt staden och fansen. De har hjälpt mig att lyckas de senaste åren, säger Roger Federer.

FAKTA

Lyxsviter, klubbar och hjärtkliniker – en guide till tennisens Manhattan

Årets lottning hölls på The Times Center, med regerande mästarna Roger Federer och Serena Williams på plats.

Förra året hölls det officiella spelarpartyt på The Rooftop på The Empire Hotel – med utsikt över hela Manhattan.

Det finns en och annan shopaholic på damtouren. Systrarna Williams och Maria Sjarapova rör sig hemvant bland lyxbutikerna på Fifth Avenue. Här ligger Versace, Cartier, Tiffany & Co, Louis Vuitton och Gucci.

På Studio 54 brukade Björn Borg, Vitas Gerulaitis, Ilie Nastase, John McEnroe och de andra gamla tennishjältarna festa med kändisar som Andy Warhol, Mick Jagger och Liza Minelli. Den svenske legendaren åkte ofta till den mytomspunna nattklubben i en vit limousin. I dag rymmer lokalerna en teater.

Empire State Building. På 103:e våningen poserade Roger Federer med bucklan efter segern förra året.

I en svit på lyxhotellet Carlyle på Upper East bor legendaren Roger Federer med sin familj.

Bice på 7 East 54th Street är en annan populär italiensk restaurang. Det var här Jonas Björkman och Todd Woodbridge firade dubbeltiteln 2003.

Paul Molé Barber Shop på 1031 Lexington Avenue är en klassisk herrsalong där en rad kändisar, bland andra John McEnroe, brukar klippa sig och bli slätrakade. Har funnits sedan 1913.

På Aqvavit, Marcus Samuelssons krog, brukar Robin Söderling äta då och då. Även Thomas Enqvist och Jonas Björkman brukade söka sig hit för att bedöva hemlängtan med wallenbergare och toast Skagen.

John McEnroe växte upp i Douglaston, studerade på Trinity School på Manhattan och började spela tennis på Port Washington Tennis Academy på Long Island. Nu bor han i en takvåning i The Beresford här på 211 Central Park West. Bland grannarna återfinns Jerry Seinfeld och Diana Ross.

Det var till Mount Sinai Medical Center, Thomas Johansson fördes när han 1999 drabbades av hjärtproblem.

På Bill’s restaurang och pianobar blev en viss Paul Simon bortkörd sedan han tagit Björn Hellbergs stambord. Här har oraklet haft sällskap av spelare som Mats Wilander och Joakim Nyström.

Roger Smith Hotel var svenskarnas bas under senare delen av 1990-talet och början av 2000-talet. Det var föga överraskande här som Mats Wilander presenterades som Sveriges nya Davis Cup-kapten i augusti 2002.

Svenska spelare brukar gå till Svenska kyrkan för att äta kanelbullar och läsa svenska tidningar. Det är likadant i Melbourne. Där blev Thomas Johansson så god vän med prästen att han 2002 lät honom se finalen från spelarboxen.

Hotel W är ett populärt spelarhotell. Baren har länge fungerat som en samlingsplats för spelare och coacher. Här hålls årligen ett välgörenhetsevenemang då kockar från de finaste New York-krogarna lagar mat med spelarna.

1978–1989 avgjordes Mastersslutspelet i Madison Square Garden. Björn Borg vann 1980 och 1981, Stefan Edberg 1989. Mats Wilander nådde finalen 1987.

Sofia Arvidsson och hennes tränare Lars-Anders Wahlgren bodde på 70 Park Avenue Hotel.

ARTIKELN HANDLAR OM