”Ingenting som talar för mig...”

Robin Söderling möter suveräne Roger Federer i kvartsfinalen i US Open

SPORTBLADET

NEW YORK/STOCKHOLM. Robin Söderling, 25, är klar för kvartsfinal i US Open. Vid ställningen 7–5, 3–6, 6–2 gav skadade motståndaren Nikolaj Davydenko upp. I kvarten väntar världsettan Roger Federer.

– För mig är han tidernas bästa tennisspelare, men spelar jag bra har jag chansen, säger Söderling.

Foto: REUTERS
Söderling får välförtjänta applåder på väg ut från banan.

Världstolvan Robin Söderling hade aldrig varit framme i åttondelsfinal i US Open tidigare. Men när han väl nådde dit var det en välbekant motståndare som stod på andra sidan nätet: Söderling och ryske världsåttan Nikolaj Davydenko, 28, hade mötts sex gånger tidigare. Svensken hade plusstatistik med fyra segrar.

...men ryssen rivstartade

Senast duon drabbade samman var i Franska Öppna i Paris där Söderling krossade Davydenko med 6-1, 6-3, 6-1. Men i New York bröt Davydenko Söderlings serve i matchens första game. Det skulle visa sig betyda: ingenting. Söderling vann sedan första set med 7–5 efter att ryssen haft stora problem med Söderlings bomber från baslinjen. Men sedan rann det inte alls på så bra för svensken som publiken kanske trodde.

Skadan öppnar för ännu ett supermöte

Tempostarke Davydenko tog enkelt hem andra set med 6–3, och inte ens servandet stämde för Robin Söderling. Men Söderling gav snabbt svar på tal när han i tredje sets första game bröt Davydenkos serve. Den 25-årige svensken stormade sedan mot en setvinst med 6–2. Under början av tredje set behandlades ryssen för en lårskada och när han inte kom ut för att serva i fjärde set förstod nog de flesta hur det låg till.

”Smärtan i låret blev värre och värre”

Och när Söderling började kasta upp sina svettband på läktaren stod det klart: Davydenko hade gett upp på grund av sin skada och Robin Söderling avancerade till karriärens första US Open-kvartsfinal.

– Smärtan i låret blev värre och värre. I mitten av andra set började jag känna smärta i muskeln. Till slut var jag tvungen att göra något. Jag vet inte om det är en allvarlig eller lindrig skada. Fysioterapeuten visste inte heller. Jag ska undersöka skadan närmare när jag kommer hem, säger Davydenko.

Federers fruktansvärda facit

Även i US Opens andra omgång gick Söderling vidare efter att motståndaren Marcel Granollers gett upp efter en skada. Senare under måndagkvällen krossade världsettan Roger Federer Tommy Robredo i sin åttondelsfinal med 7–5, 6–2, 6–2 och nu väntar Söderling i kvartsfinal.

– Fantastiskt roligt att få möta Federer. Egentligen talar väl ingenting för mig men vi har haft en hel del tuffa matcher. Han bjuder ju inte på någonting och jag ska försöka att spela så bra som jag bra kan, säger Söderling enligt TT.

Federer har vunnit US Open de fem senaste åren.

FAKTA

Federers och Söderlings möten

Roger Federer har 11–0 i inbördes möten inför onsdagens kvartsfinal mot Robin Söderling. Samtliga möten mellan de båda:

2009:

Wimbledon, gräs, åttondelsfinal, 6–4, 7–6(7–5), 7–6(7–5).

Franska mästerskapen, grus, final, 6–1, 7–6 (7–1), 6–4.

Madrid, grus, andra omg, 6–1, 7–5.

2008:

Paris, inomhus, andra omg, 6–4 7–6 (9–7).

Wimbledon, gräs, andra omg, 6–3 6–4 7–6 (7–3)

Hamburg, grus, tredje omg, 6–3 6–2.

Miami, hardcourt, tredje omg, 6–4, 3–0, uppgivet.

2006:

Madrid, inomhus, tredje omg, 7–6(7–5) 7–6 (10–8).

2005:

Halle, gräs, första omg, 6–7(5–7) 7–6 (8–6) 6–4.

2004:

Bangkok, inomhus, kvartsfinal, 7–6 (7–3), 6–4.

Toronto, hardcourt, andra omg, 7–5, 6–1. (TT)