Stefan Holm: Ingen är oslagbar på hardcourt

SPORTBLADET

NEW YORK. Nej, jag tänker inte grusa Robin Söderlings förhoppningar inför kvartsfinalen mot Roger Federer.

På hardcourt är allt möjligt.

Stefan Holm på plats i New York.

Söderling har många positiva egenskaper. En av dem är att han är rak och uppriktig, ser verkligheten på det sätt den ser ut. Om du ber honom beskriva väggen i presskonferenslokalen i Flushing Meadows skulle han säga att den består av gråblå kvadratiska betongblock eftersom den gör just det. Om du ber honom berätta vad som talar för honom i kvartsfinalen mot Roger Federer får du ett lika ärligt svar:

– Ingenting, egentligen.

Har förmågan att gå på vatten

Söderling vet att Federer är världens just nu överlägset bäste tennisspelare. Det är bara att titta på världsrankingen.

28-åringen har bara förlorat en match sedan maj och då, i Montreal, slarvade han bort segern mot Jo-Wilfried Tsonga. I US Open är han obesegrad sedan 2003, då David Nalbandian blev för svår i åttondelsfinalen.

Federer behöver inte ta flyget över Atlanten hem till Schweiz. Han har ett självförtroende som ger honom förmågan att gå på vatten.

Söderling, då?

Jo tack, han har blivit förkyld och tvingades nyligen till tio dagars ofrivillig vila för att läka sin onda armbåge. Han vet att han förmodligen snart har lämnat New York för att åka till Helsingborg och det stundande Davis Cup-kvalet mot Rumänien. Samtidigt måste han övertyga sig själv om att han trots allt har en liten chans, så han gör det också.

– Han kan inte slå mig hundra gånger i rad, säger Söderling.

Det är klart att han inte kan. Han kanske inte ens kan slå honom tolv gånger i följd.

Ingen är oslagbar på hardcourt

En vacker dag kommer svensken att besegra Federer och väderprognosen säger att det ska bli 22 grader varmt i New York i morgon.

Jag vet inte hur det ska tolkas, men jag ger Söderling fem procents segerchans.

Om jag har något underlag för det?

Japp.

Hardcourt.

Hårdpressad gummiasfalt.

Söderlings segerchanser ökar ju snabbare underlaget är. Helst hade jag sett honom möta Federer med studsbollar på nyspolad is i Madison Square Garden. Banorna i Flushing Meadows är dock tillräckligt snabba för att världsettan inte ska framstå som oslagbar.

Det är ingen på det underlaget.

Tror ni att det var tillfälligheter att John Isner slog Andy Roddick, att Melanie Oudin slog både Jelena Dementieva och Maria Sjarapova, att Petra Kvitova slog Dinara Safina?

Då är det hög tid att tänka om.

Om Robin servar felfritt och med framgång spelar på halvchans kan han spela semifinal i US Open 2009.

På hardcourt är allt möjligt.