Nadal klar för kvartsfinal

Där väntar chilenaren Gonzalez

Foto: AP
Fighting face. Rafael Nadal är vidare till kvarten i US Open.
SPORTBLADET

Vem ska hota Roger Federer i US Open?

Främsta kandidaten nu är ett välbekant namn – Rafael Nadal.

Spanjoren slet ut motståndaren Gael Monfils och tog tillbaka andraplatsen på tennisrankingen när han blev klar för kvartsfinal.

Kring spanjoren har det funnits ett stort frågetecken inför US Open. Hur är egentligen hans fysiska form och kapacitet efter att nyligen kommit tillbaka från knäproblem? De första matcherna har inte precis gett något svar, särskilt inte som Nadal i matchen mot Nicolas Kiefer fick behandling för en magmuskelskada.

Tisdagskvällens åttondelsfinal mot Gael Monfils var dock en fysisk uppvisning av Nadal där han inte visade några som helst problem med varken knä, mage eller någon annan kroppsdel för den delen. Mot en spelare som är nästintill lika snabb på tennisbanan som han själv tröttade han ut Monfils genom att jaga varenda boll och slita från baslinjen.

Fransmannen tog första

– Jag är väldigt glad. Ibland tror du att du vunnit bollen och så kommer den tillbaka och sedan tillbaka igen. Han är en otrolig spelare, sade Nadal om sin motståndare.

Fransmannen vann också första set efter tiebreak, i andra set började dock energin rinna ur honom och Nadal tog de tre efterföljande seten, 6–3, 6–1, 6–3, vilket i slutändan gav en förväntad seger.

Det oväntade skedde i stället efter matchen när en supporter lyckades ta sig in på centrecourten och kramade om Nadal, vilket betydde att säkerheten för andra gången i år har brustit kring en grand slam-turnering. Under Paris-finalen mellan Federer och Söderling lyckades också en person ta sig in på planen.

Williams i semi mot Clijsters

För Nadal betyder segern att han nu är klar för kvartsfinal i den enda grand slam-turnering han ännu inte vunnit. Dessutom betyder vinsten att han tar tillbaka andraplatsen på världsrankingen från Andy Murray som gick förbi spanjoren under sommaren. Efter Murrays utträde ur turneringen kliver också Nadal upp som främsta utmanare till Roger Federer som i sin kvartsfinal möter Robin Söderling. För Nadal väntar chilenaren Fernando Gonzalez som han leder över med 6–3 i inbördes möten och vunnit de fem senaste matcherna mot.

Lite tidigare på tisdagskvällen ordnade regerande mästarinnan Serena Williams en drömsemifinal mot Kim Clijsters efter vinst mot Flavia Pennetta, Italien (6–4, 6–3)

Clijsters facit mot Serena Williams är inte speciellt imponerande, 1–7 i inbördes möten, men senaste mötet var för sex år sedan. Sedan dess har belgiskan hunnit lämna tennisen efter skadeproblem och för att bilda familj. Efter att fått dottern Jada, bestämde hon sig dock hon för att göra comeback. Under en drygt en månad har hon nu besegrat en rad toppspelare, bland annat storasyster Venus Williams.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM