Robins taktik: Chansa

SPORTBLADET

NEW YORK. Hur besegrar man Roger Federer? Robin Söderling vet svaret.

– Jag måste serva bra och pressa honom, säger han.

Nu gäller det bara att utföra det i praktiken.

Foto: PETER VAN DEN BERG
Söderling och Federer snackar ”skit” under ett av deras tidigare möten.

Det är dags för kvartsfinal i US Open.

Taktiken?

– Den behåller vi oss för oss själva. ”Roggan” kan ju svenska, konstaterar tränaren Magnus Norman.

– Ja, han läser Aftonbladet varje dag, skämtar Robin.

Måste serva bra

Själv är han inte lika hemlighetsfull. Den svenske världstolvan är medveten om att han måste serva bra och gå på halvchans för att kunna vinna.

– När jag servar bra kan jag slappna av lite och spela ut i det övriga spelet. Mot Federer måste man ta chansen när man får den. Det funkar inte att hålla i bollen och hoppas att han ska missa. Så fort han ”blir kort” måste jag ta initiativet och pressa honom. Går det så går det, säger Robin Söderling.

”Kommer bli kul”

Han ser fram emot att möta tidernas största tennisspelare på världens största arena i en av världens största tävlingar.

– Han är favorit i alla matcher mot alla spelare, men jag har chansen varje gång. Det kommer att bli kul, säger Robin Söderling.

FAKTA

PLUSMATCHEN – SÅ MYCKET BÄTTRE ÄR FEDERER ÄN SÖDERLING

Serve

Federer

Söderling

Schweizarens serve är inte bara tung och välplacerad utan också extremt svårläst. Söderling går mer på kraft och vet att han behöver serva bra för att ha en chans att vinna. Det är mycket tack vare serven han har tvingat Federer till totalt tio tiebreak.

Volley

Federer

Söderling

Söderling har inte övertygat de få gånger han har varit framme på nät under årets US Open. Han verkar inte lita på sin volley, trots att den kan hålla världsklass på träning. Federers attackspel är i det närmaste felfritt.

Grundslag

Federer

Söderling

Ingen spelar med samma variation som Federer, som kommer att se till att Söderling inte får någon rytm i spelet. Å andra sidan är det ingen som spelar med samma tyngd som svensken, som älskar att styra spelet från baslinjen.

Fysik

Federer

Söderling

Söderling är urstark, men skulle behöva bli snabbare och mer explosiv. Det är det som skiljer honom från Djokovic, Nadal, Murray och, just det, Federer. Den outtröttlige schweizaren är snabb och smidig som en panter.

Psyke

Federer

Söderling

Söderling missade ett smashläge. I stället vann Querrey bollen, tiebreaket och tredje set. Hur reagerade han på det? Han sa inte ett ljud och visade ingen besvikelse. I stället höjde han sig och vann fjärde set. Respekt. Federer, å sin sida, vet att han är bäst.

Inbördes möten

Federer

Söderling

Söderling har aldrig besegrat Federer. På elva möten har han bara vunnit ett set. Det var på gräset i Halle 2005, då världsettan vann med 6–7, 7–6, 6–4. Statistiken talar inte direkt för svensken.

Rutin

Federer

Söderling

Federer jagar sin sjätte raka titel i US Open, den 16:e Grand Slam-segern totalt. Södering har inte varit med lika länge, men finalplatsen i Öppna franska fick honom att inse att han hör hemma i världstoppen.

Form

Federer

Söderling

Söderling dras med en förkylning och fick förberedelserna förstörda av en armbågsskada. Svensken vet förmodligen fortfarande inte riktigt var han står eftersom han inte har satts på något riktigt hårt prov i US Open. Federer har bara förlorat en match sedan maj och vunnit två av tre Grand Slam-turneringar i år. Bäst, var ordet.

Totalt:

Federer 40

Söderling 31