Söderling nära skiljeset – utan att spela bra

Foto: peter van den berg, ap
Söderling mötte Federer för tolfte gången – och förlorade igen. Men det var ytterst nära att svensken tvingade mästarnas mästare till skiljeset.
SPORTBLADET

NEW YORK. Jag gav Robin Söderling fem procents segerchans inför kvartsfinalen mot Roger Federer.

Inför nästa möte tänker jag höja siffran till 40.

Svensken var nära att få till ett skiljeset mot tidernas störste tennisspelare - utan att spela bra.

Det var kallt och blåsigt i Flushing Meadows i natt och Robin Söderling visade knappast upp ett spel som värmde. Jag har följt hans karriär sedan han var en för många okänd 18-åring, men frågan är om jag har sett honom spela sämre än i de två inledande seten i kvartsfinalen i US Open.

25-åringen spred bollar så att NHL-keepern Henrik Lundqvist åtminstone hade kunnat plocka ett dussin av dem från sin plats i svenskens gästbox. Ja, tusan vet om inte Ulf Ekberg också hade kunnat fånga lyra. Ace of baseline? Inte Söderling.

Knäckte racketet

Han blev stundtals förnedrad under sitt första besök på världens största tennisarena. Han slog ut bollar i kastvindarnas alla riktningar och skrek ut sin frustration i det tysta.

Det var ingen upplyftande syn för svenskarna på plats.

Allra minst för Robin.

Till slut var han så förbannad att han knäckte racketen.

Jag har tidigare hyllat honom för att han har slutat visa känslor på banan, men i natt kändes utbrottet bara befriande.

Carlzon gick – ett misstag

Jan Carlzon hade förmodligen också velat krossa en ram om han haft någon till hands. Sas-Janne, som har ett förflutet som tennisförbundets ordförande, hade landat på hedersläktaren på Arthur Ashe Stadium, mellan tennislegendaren Guillermo Vilas och skådespelaren Alec Baldwin. En lång stund satt han framåtlutad så att hans stolsgrannar skulle kunna prata och samtidigt ha ögonkontakt.

Sas-Janne såg malplacerad ut, som ett flygplan på en E4:an.

Jag vet inte om det var därför han lämnade sin plats efter två set. En teori är att han inte var nöjd med underhållningsvärdet.

Hur som helst, om han gick gjorde han ett misstag.

Om han bara bytte stol (Det fanns lediga platser i Donald Trumps loge) såg han en svensk tennisstjärna som har nått världstoppen för att stanna.

Hade setboll i fjärde

En normal tennisspelare ger upp när han ligger under med 0-2 mot Roger Federer. Han inser att slaget är förlorat och börjat tänka på hemresan i stället för tennis.

Robin Söderling är, tack och lov, ingen normal tennisspelare.

Trots att han läser Federers serve som Tomas Brolin läser böcker på hebreiska gav han aldrig upp.

En och en halv timme och många svettdroppar senare ledde svensken fjärde sets tiebreak med 6-5. Robin Söderling hade setboll, chansen att kvittera till 2-2. Han valde att dra en rak forehand, hårt och kompromisslöst.

Bollen seglade över nätet och landade en decimeter eller två på fel sida av baslinjen.

Så nära var det, skiljesetet.

Mot Roger Federer, mästarnas mästare.

Schweizaren saknar övermän - i går, i dag, i morgon och definitivt på söndag - men i går var han i gungning mot en svensk som kan betydligt bättre.