Söderling föll mot Federer

Världsettan vann med 3–1 – trots svensk setboll i fjärde set

Foto: AP
En välbekant syn. Robin Söderling tackar Roger Federer för god match – efter ännu en förlust.
SPORTBLADET

NEW YORK. Robin Söderling var bara en poäng från att tvinga Roger Federer till ett skiljeset i kvartsfinalen i US Open.

Efter nattrysaren hyllades svensken av världsettan.

– Robin visade vilken stor spelare han är, säger schweizaren.

Klockan var 03.34, svensk tid, när Roger Federer skickade iväg den första serven i kvartsfinalen i US Open. Två timmar och 33 minuter senare hade suveränen från Basel vunnit med 6–0, 6–3, 6–7, 7–6 och säkrat en plats i semifinalen – men han fick slita för segern.

Robin Söderling fick en mardrömsstart på matchen och blev förnedrad i de två första seten. Först efter 34 minuters spel vann han sitt första game, vilket betydde 1–1 i andra set.

Men svensken vägrade att ge upp trots att tidernas bäste tennisspelare stod på andra sidan av nätet. Han vann tredje set i tiebreak, men när det fjärde skulle avgöras på samma sätt var det världsettan som hade marginalerna på sin sida.

Räddade setboll

Han räddade en setboll vid ställningen 5–6 och vann sedan tre raka bollar.

– Det känns underbart. Eftersom det blev så tätt på slutet är jag väldigt lättad. Jag visste att det skulle bli tufft och tror att det gick lite för lätt i början. Robin kom tillbaka och visade vilken stor spelare han är, sa Federer innan han lämnade centrecourten.

Segern innebär att Roger Federer har tagit sig till minst semifinal i de 22 senaste Grand Slam-turneringarna.

– Men ärligt talat har jag större mål än så. Jag ska försöka försvara titeln här, inte bara hålla semifinalsviten levande, säger schweizaren.

Mot sin 16:e Grand Slam

Den mesta mästaren är bara två segrar från sin 16:e Grand Slam-titel. Ja, på söndag kan han vinna US Open för sjätte året i rad, vilket ingen har lyckats med sedan Bill Tilden 1920–1925.

28-åringen från Basel lär inte vara nöjd om han lyckas med det heller.

– Det handlar inte om att försöka slå någon igen. Det handlar om att ha roligt på banan, spela bra matcher, bra tennis, att njuta av att spela på fullsatta arenor. Det år sådant många människor aldrig får möjligheten att göra. Jag tror alla skulle vilja vara i mina skor. Varför skulle jag ge bort den positionen när jag njuter så mycket och folk älskar att se mig spela? Det är motivation för mig, säger Roger Federer.

FAKTA

Så var matchen:

Första set: 0-6

Federer leder med 40-0 och ser ut att leka hem matchens första game när Söderling börjar vinna poäng efter poäng. Svensken skaffar sig omgående två breakbollar, men kan inte utnyttja någon av dem. Det ska dröja innan nästa chans kommer. I stället bryter Federer Söderlings serve direkt - och han gör det blankt. Under resten av setet visar schweizare varför han är världsetta. Periodvis övergår klasskillnaden till förnedring. Robin är chanslös och förlorar första set med 0-6. Det är över på 25 minuter. Merparten av de 22 000 åskådarna på Arthur Ashe Stadium tycker synd om svensken.

Andra set: 3-6

Precis som i första set har Robin chansen att bryta världsettans serve direkt, men Federer svarar med ett ess och håller serven. Det gör även Robin, som vinner sitt första game efter 34 minuters spel. Glädjen blir dock kortvarig. Federer bryter Söderlings serve till 2-4 och leker hem det efterföljande gamet. Då, efter ett dubbelfel vid ställningen 2-5, brister det för svensken. Robin blir vansinnig och slår racketen i marken med en sådan kraft att ramen knäcks. Spelmässigt är det fortfarande klasskillnad. För att markera det avgör Federer setet med ett ess.

Tredje set: 7-6

Federer ser ut att gå mot en säker 3-0-vinst, men Robin har visat att han är en krigare och vägrar att ge upp. Svensken skaffar två breakbollar vid ställningen 3-2, men Federer är typen som kan storspela på beställning. Alltså gör han det. Spelarna håller sina servar och följs åt till 6-6. I det följande tiebreaket är Söderling helt uträknad. Federer leder med 4-0 när den svenske världstolvan inleder en makalös vändning. Plötsligt leder han med 6-5 och har setboll. Federer räddar den - men inte nästa. Tiebreaket slutar 8-6 och betyder att Söderling för andra gången någonsin har vunnit ett set mot Federer. Första gången det hände var 2005, på gräset i Halle.

Fjärde set: 6–7

Setvinsten ger Robin självförtroende - och det märks på spelet. Han vågar spela ut och utmanar både Federer och marginalerna. Det ger resultat. 25-åringen från Tibro håller serven och tvingar världsettan till ett nytt ovisst tiebreak, där han fortsätter han att storspela. Robin skaffar sig en ny setboll vid ställningen 6-5 - men missar en forehand. Det är början till slutet. Roger Federer vinner de tre följande bollarna och därmed matchen. Nattrysaren, som slutar 0-6, 3-6, 7-6, 6-7, är över på två timmar och 33 minuter.

Sammanställning: Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM