Flyttade för tennisen – när mamman dog

”Pappa gav upp allt för mig”

Foto: AP
Yanina Wickmayers.
SPORTBLADET

NEW YORK. När Yanina Wickmayers mamma dog i cancer blev tennisen hennes terapi.

Tio år senare ska belgiskan spela semifinal i US Open.

– Pappa gav upp allt för att göra mig lycklig, säger hon.

När Yanina Wickmayer mötte den samlade världspressen efter att ha slagit Kateryna Bondarenko med 7-5, 6-4 i kvartsfinalen stod en för henne väldigt speciell person i presskonferenssalen.

Pappa Marc.

– Han vill se hur allt fungerar, förklarade 19-åringen och log kärleksfullt.

Yanina var bara nio år då hon sa till sin far att hon ville flytta, eller snarare fly från alla jobbiga minnen i hemmet i Lier. Så fort hon befann sig i familjens hus tänkte hon på Daniella.

Hon hette så, mamman.

– Hon blev dålig när jag var sex eller sju år och vårdades i hemmet, så jag var med henne hela tiden. Jag förlorade henne 1999. Då hade jag precis börjat spela tennis för att få tankarna på något annat. När hon dog ville jag flytta, berättar hon.

Flyttade för tennisen

Yanina klargjorde för sin pappa att hon ville till tennisakademin i Saddlebrook utanför Tampa. Med tanke på att det var där landsmaninnan och barndomsidolen Justine Henin skötte träningen var det en nioårig flickas självklara val.

Marc Wickmayer, som drev ett företag inom byggbranschen, valde att gå sin dotter tillmötes.

– Pappa och jag flyttade till Florida för att försöka gå vidare i livet. Han gav inte upp allt för att han trodde att jag skulle bli en mästarinna. I själva verket gjorde han det för att göra mig lycklig. Efter två och ett halvt år mådde vi mycket bättre. Vi levde våra liv och såg fram emot morgondagen. Det var en väldigt tuff tid för mig men när jag ser tillbaka är det ett av de bästa besluten jag någonsin har fattat. På akademin tränade vi flera timmar om dagen. Vi var alltid sysselsatta och det var bra för mig. Då kunde jag fokusera mig på andra saker, säger Yanina Wickmayer.

2001 flyttade far och dotter hem till Belgien igen, till Deurne utanför Antwerpen. Där har Yanina har fortsatt sina resa mot stjärnorna. I maj, i Estoril, vann den för många okända belgiskan sin första titel på WTA-touren.

– Jag älskar att spela. När jag 15-16 år sa jag till mig själv att jag skulle satsa allt på tennisen, säger hon.

Fysiskt och mentalt starkare

Inför US Open hade Yanina Wickmayer aldrig tagit sig vidare från andra omgången i en Grand Slam-turnering. I kväll ska hon spela semifinal inför drygt 22 000 åskådare på Arthur Ashe Stadium, mot danskan Caroline Wozniacki.

– De senaste åren har jag jobbat hårt för att bli både fysiskt och mentalt stark och nu känns det som att jag har fått ihop alla delar, säger Wickmayer, som har blivit en nationalhjälte i Belgien.

Personligen är hon mer imponerad av sin pappa.

– Han inte bara sålde sitt företag. Han hade vänner, släkt, bilar, ett hus, egna drömmar. Han lyssnade på en flicka som var nio år och gav upp allt för min skull. Utan honom hade jag inte varit där jag är i dag, säger Yanina Wickmayer.

Pappa Marc behövde varken bandspelare eller anteckningsblock för att minnas de orden under sitt studiebesök i presskonferenssalen.

FAKTA

Yanina Wickmayer

Född: 20 oktober 1989.

Bor: Deurne, Belgien.

Längd: 183 cm.

Vikt: 68 kg.

Titlar: 1

Ranking: 50.

Tränare: Glen Schaap.

Inspelade prispengar: 2,8 miljoner kronor.