Williams skämde ut sig – förlorade efter protest

Wozniacki historisk – möter Clijsters i final

Foto: AP
Serena Williams är inte överens med domaren Brian Early. Amerikanskan drog på sig sin andra varning för protest mot domslut, drabbades av poängavdrag och förlorade därmed semifinalen mot Kim Clijsters.
SPORTBLADET

För första gången någonsin har en danska nått en grand slam-final.

Lika oväntad är Caroline Wozniackis motståndare – Kim Clijsters.

Hon nådde US open-finalen sedan motståndaren, Serena Williams, skämt ut sig på matchbollen.

Foto: Reuters
En överlycklig Caroline Wozniacki tror inte det är sant – hon är i final.

Två dagar försenade kunde damernas semifinaler i US Open avgöras. När regnet upphörde i New York gick det också desto snabbare och allra kvickast gick det för Kim Clijsters – delvis tack vare Serena Williams. Den regerande mästarinnan stod för en av turneringens största skandaler när hon skämde ut sig och semifinalen fick en ytterst pinsam avslutning.

Vid ledning 6–4, 5–4, och 30–15, till Clijsters i amerikanskans serve missade Williams sin förstaserve. På andraserven dömde linjedomaren fotfel, vilket betydde dubbelfel och matchboll för belgiskan.

Det var då Williams tappade fattningen, gick fram och skällde ut linjedomaren, inte bara en utan två gånger och meddelade vad hon ville göra med tennisbollen och domaren.

Det gav Williams hennes andra varning i matchen, hon hade tidigare fått en för att slagit sönder sitt racket. Två varningar är lika med förlorad poäng och i det här fallet en förlorad match för Williams.

Buades ut

Och till burop från läktare fick hon i stället gå över och tacka en chockad Kim Clijsters som nådde sin final utan att knappt behöva lyfta racket på matchbollen.

– Jag har alltid varit en intensiv spelare och min idol var John McEnroe. Jag ger 200 procent oavsett om jag spelar tennis eller något annat. Jag har aldrig i mitt liv varit inblandad i ett slagsmål så jag förstår inte att hon kunde kände sig hotad, sade Williams.

– Jag har aldrig i år gjort fotfel och så plötsligt sker det i turneringen. Jag säger inte att det inte är fotfel men så är det. Jag trodde inte att jag skulle få ett straff. Det var en tuff dag och jag spelade inte min bästa tennis.

I stället är nu Clijsters i final. Hon som bara gör sin tredje turnering efter att varit borta från tennisen i två års tid sedan hon fått en dotter, blev den första mamman sedan Evonne Goolagong 1980 att nå en grand slam-final.

Danskt lugn gav resultat

Väl där får hon möta Caroline Wozniacki som vid 19 års ålder är den första danska kvinnan att nå en grand slam-final och den första spelaren sedan Kurt Nielsen på 50-talet. Hon besegrade Yanina Wickmayer, Belgien, med setsiffrorna, 6–3, 6–3. I skuggan av skandalen kring Williams match var Wozniacki den klart kyligaste av de båda 19-åringarna när belgiskan gjorde en rad med misstag. För Wozniacki betyder finalplatsen hennes definitiva genombrott efter att i år klättrat till en åttondeplats på rankingen. Varken hon eller Clijsters får dock speciellt mycket vila. På söndag kväll, klockan 20.00 lokal tid (02.00 natten till måndag svensk tid) avgörs finalen mellan de båda.

TT